Amb el debat obert sobre si Barcelona és una de les ciutats més insegures arran dels incidents durant les festes de la Mercè, ara es coneixen els primers judicis amb penes severes contra acusats de participar en els greus aldarulls de les festes de l’any passat i encara amb restriccions per la pandèmia. La Fiscalia demana set anys de presó per a una persona pels delictes d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics, que es van produir al voltant de la plaça Espanya, la matinada del 25 de setembre de 2021. També l’acusa d’un delicte lleu de lesions a un agent dels Mossos d’Esquadra, pel qual li demana una multa de 1.080 euros i que indemnitzi el policia amb 420 euros, en ferir-lo lleument al peu.

Malgrat les restriccions per controlar la Covid-19, a l'estiu passat i per la Mercè es van convocar botellades espontànies a la ciutat, algunes de les quals van acabar amb aldarulls i comerços trencats, com s’ha repetit en menor mesura aquest any. Els Mossos d’Esquadra van detenir unes 52 persones pels incidents viscuts a la Plaça Espanya i a la platja de Bogatell en el marc de les festes de la capital catalana. Tots van quedar en llibertat, i ara se celebren els judicis amb les peticions de penes més elevades. En concret, la secció 21 de l’Audiència de Barcelona jutjarà dimarts vinent la persona a qui la fiscalia demana set anys de presó: tres anys i sis mesos de presó pel delicte de desordres públics, agreujat amb l’ús d’objectes perillosos i de posar en perill a la vida de les persones, i tres anys i sis mesos més de presó pel delicte d’atemptat contra l’autoritat amb els mateixos supòsits.

El relat dels incidents

En l’escrit provisional d’acusació, la fiscal exposa que el 25 de setembre de 2021 a la nit i en el marc de les festes de la Mercè, un gran nombre de joves es van citar a través de les xarxes socials per realitzar una macrobotellada a la zona de la plaça Espanya i l’avinguda Maria Cristina; es van anar concentrant en grups i consumint begudes alcohòliques, “incomplint les mesures de la Covid-19, ja que no es respectava la distància de seguretat ni es duia mascaretes”, afirma.

La fiscal hi afegeix que cap a tres quarts de set del matí, grups de joves “concertats per alterar de forma greu la pau i tranquil·litat ciutadana” van cremar vehicles i van llançar objectes contundents contra unes casetes d’obres, van trencar vidres, i contra les línies policials, van llençar pedres i ampolles de vidres “amb el consegüent risc per als agents i els vehicles policials”. La fiscal hi detalla que l’acusat, amb les inicials M.P.R, estava en la cruïlla entre la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer Tarragona, i va llançar ampolles de vidres cap als policies, que van impactar en els seus escuts. Hi sosté que quan va ser detingut per agents de paisà, “després d’identificar-se com a policies”, l’acusat va propinar una forta puntada en el peu esquerre de l’agent, que va provocar-li una contusió i un hematoma, segons la fiscalia. Per tot això, demana que l’acusat sigui condemnat a set anys de presó.