Contundent advertència de Jordi Cuixart als partits independentistes en plena disputa per les negociacions del futur Govern de la Generalitat. "Si s'imposa la disputa estèril entre els partits, Òmnium no hi serà", ha etzibat sota l'atenta mirada del candidat d'ERC, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs (Junts), i el diputat de la CUP Carles Riera, entre molts altres.

 

Ho ha fet aquest dimecres a l'acte Fem-nos lliures! que Òmnium ha celebrat a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) per plantejar el posicionament de l'entitat per als propers mesos i anys. Cuixart, que ha estat fortament aplaudit pels diferents representants dels partits, ha demanat "que s'acabin els linxaments i els insults entre companys de lluites compartides".

jordi cuixart laura borras roger torrent carles riera - sergi alcàzar

Cuixart saluda Laura Borràs, Roger Torrent i Carles Riera / Foto: Sergi Alcàzar

D'aquesta manera, el dirigent independentista ha fet la seva crida a aturar els enfrontaments entre les formacions, just quan l'acord per a la investidura i un nou Govern sembla més lluny que mai. "Com deia la Muriel, Òmnium ha de ser el darrer pont", ha recordat.

Jordi Cuixart Omnium - Sergi Alcàzar

Cuixart ha demanat teixir una "estratègia compartida" / Foto: Sergi Alcàzar

Conscient de les diferències que separen els partits, Cuixart ha demanat teixir una "estratègia compartida" i ha avançat que "és possible", però també "urgent i imprescindible". Tot reivindicant "el diàleg del catalanisme", Cuixart ha emfatitzat que "la confrontació democràtica és imprescindible" davant de l'Estat espanyol. 

Per tot això, ha promès que des de l'entitat cultural mai triaran entre "ser més o més determinats" perquè, segons ha dit, són elements inseparables i ha proposat la seva recepta perquè les formacions arribin a una entesa: acabar amb "les dinàmiques de desgast i l'hipertacticisme". "Tots els espais són imprescindibles. Recordem que l'objectiu de la repressió és dividir-nos, hem de seguir lluitant sense que ens divideixin", ha dit per rebre tot seguit els aplaudiments dels principals líders polítics.

quim torra pere aragones laura borras - sergi alcazar

El vicepresident Aragonès s'ha retrobat a l'acte amb el president Torra / Foto: Sergi Alcàzar

Per acabar de rematar aquesta crida a la unitat, Cuixart ha posat d'exemple la seva situació. "A falta d'una hora per tornar a entrar a la presó, no hi ha res més bonic per a mi que compartir el camí de la llibertat amb vosaltres. Us emplaço des d'Òmnium Cultural a fer aquest camí junts", ha animat, iha rebut l'escalf de tots els presents.

Tornar a omplir els carrers

Cuixart ha tornat a reivindicar l'amnistia i l'autodeterminació com a "solució col·lectiva" al conflicte tot mostrant el seu respecte a les "decisions individuals", en referència a les peticions d'indult demanades per tercers que el govern espanyol fa mesos que estudia. 

jordi cuixart omnium - sergi alcazar

Cuixart crida a "tornar a omplir els carrers" / Foto: Sergi Alcàzar

Tanmateix, Cuixart ha fet una crida a la societat a ser proactiva i ha posat sobre la taula una proposta ben clara per tornar a l'esperit del 2017: tornar a omplir places i carrers de tot Catalunya "en el sentit més literal". "Ara som conscients que el 3-O hauríem d'haver arribat més lluny", ha lamentat.

En un intent de revitalitzar el moviment, el president d'Òmnium ha recordat que "l'Estat no ha aconseguit dividir la societat catalana, ha fracassat" i ha posat d'exemple la defensa de l'escola catalana, la llengua i la cultura.

Els reptes del país

Abans de la intervenció de Cuixart, els vicepresidents primer i segon d'Òmnium, Marcel Mauri i Clàudia Pujol, han exposat el full de ruta per als propers anys, que passa per impulsar un "gran acord" contra la repressió i a favor de l'amnistia i l'autodeterminació, crear una escola "de formació en democràcia, drets civils i desobediència", enfortir la presència internacional i "impulsar un pla estratègic per augmentar l'oferta en català al cinema i les grans plataformes".

Mauri Sergi Alcázar

El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri / Foto: Sergi Alcàzar

En una advertència als partits i a la societat, Mauri ha recordat que "el país just socialment, lliure i culturalment viu que volem no vindrà sol". "Haurem d'anar a buscar la llibertat perquè no podem ser lliures en un Estat que ens nega com a nació sistemàticament", ha denunciat.

Per la seva banda, Pujol ha afirmat que "combatrem el discurs d'odi de l'extrema dreta que s'està instal·lant en les zones més vulnerables del nostre país", en referència a la irrupció de Vox al Parlament.

 

Imatge principal: El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart / Foto: Sergi Alcàzar