Nova arribada simultània d’embarcacions pastera a les costes de les Illes Balears. Entre la nit d’aquest dilluns i la matinada de dimarts, i segons les dades facilitades per la delegació del govern espanyol, s’han detectat i interceptat quatre pasteres amb gairebé una setantena de persones a bord. D’aquestes, tres han estat detectades a Cabrera, al sud de l’illa de la Mallorca, i la quarta a Formentera. La Guàrdia Civil ha obert una investigació per aclarir com han arribat fins a les costes mallorquines, de manera coordinada i simultània, en quatre embarcacions, tots els immigrants, la majoria, d’origen magrebí.

Segons es recull en les dades facilitades per la delegació del govern espanyol a les Illes Balears, el primer rescat s’ha produït quan faltaven pocs minuts per les onze de la nit després que l’embarcació fos detectada pel SIVE, el Sistema Integrat de Vigilància Exterior, al sud de l’illa de Cabrera. De manera conjunta la Guàrdia Civil i els equips de Salvament Marítim de la zona han evacuat unes 20 persones, que presentaven bon estat de salut. Poca estona més tard, a un quart de dotze, s’ha interceptat una nova embarcació arribant a la platja d’Es Cupinar, a Formentera. En aquest cas, hi anaven unes 12 persones, també sense necessitats mèdiques. 

Un quart d’hora més tard, a dos quarts de dotze, Salvament Marítim i les patrulles de policia marítima de la Guàrdia Civil, han detectat una nova embarcació amb persones magrebines, un total de 21, que entrava, des del mar, al sud de l’illa de Cabrera. La pastera ha estat detectada també pels radars de costa de la Guàrdia Civil, i s’ha abordat l’embarcació. De matinada, a dos quarts de cinc, també a Cabrera, Salvament Marítim ha detectat la quarta embarcació, amb un total de 14 persones, d’origen subsaharià i magrebí, segons les autoritats balears. En aquesta última embarcació, com en les altres tres, no s’ha necessitat atenció mèdica per als migrants. Un cop a terra, i després de ser atesos pels agents de la Guàrdia Civil i de Salvament Marítim, es provarà d'identificar-los i es valorarà la seva situació. 

Segons també les dades oficials, sumant les quatre embarcacions que aquesta nit han arribat a les Illes Balears, des d’inici d’aquest 2022, s’han detectat 41 pasteres i un total de 706 persones que han intentat entrar a l’Estat espanyol de manera irregular pel mar. Les xifres d’arribades que es detecten en calent a les platges de Mallorca i Formentera no han parat de créixer els darrers anys. El passat 24 de juliol es va detectar una embarcació amb 12 persones, també al sud de Mallorca. El 20 de juliol, la setmana passada, un grup de 50 persones també van arribar a Cabrera, Santanyí i Cala Pi, en diverses embarcacions.

Investigació per aclarir com arriben

La Guàrdia Civil, de manera coordinada amb la Policia Nacional, sobre qui recau la competència en Estrangeria, investiguen quin és l’origen d’aquestes embarcacions, si arriben directe de costes africanes o si, com sospiten, les màfies del tràfic de persones que operen de manera il·legal al mar Mediterrani deixen les embarcacions i les persones a poques milles de la costa per tal que facin el darrer tram i toquin terra.