El papa Francesc ha hagut de prendre una dràstica decisió: ha cessat els responsables de Càritas Internacionalis i ha nomenat un comissari extraordinari per a la gestió de l'organisme. Aquesta mesura urgent ha arribat després que una investigació del Dicasteri per al Desenvolupament Humà del Vaticà, presidit pel cardenal Michel Czerny, detectés errors en la gestió de personal en l'estructura de Càritas. Segons ha informat la Santa Seu en un comunicat, això ha desencadenat conseqüències laborals negatives a l'organisme i ha provocat aquesta intervenció del papa Francesc, que ha acomiadat tots els membres del Consell de Representació i del Consell Executiu, el president, els vicepresidents, així com el secretari general, el tresorer i l'assistent eclesiàstic de Càritas. Totes les competències de govern han estat assignades al comissari extraordinari Pier Francesco Pinelli, que serà ajudat per la doctora María Amparo Alonso Escobar i el pare jesuïta Manuel Morujão.

La investigació a Càritas troba errors en la gestió laboral

La investigació a la gestió de Càritas Internacionalis ha estat elaborada per una comissió independent que va presidir el nou comissari temporal Pinelli. A més a més, va comptar amb un equip de psicòlegs, que van detectar errors en la gestió laboral. Els objectius principals de l'auditoria eren, precisament, intervenir en el "benestar laboral" dins de Càritas i alinear la seva tasca "amb els valors catòlics de la dignitat humana i el respecte a tota persona". Els resultats obtinguts van evidenciar "deficiències en els procediments de gestió amb efectes negatius també en l'esperit d'equip i la moral del personal". Per contra, es va descartar que l'organisme tingués un funcionament econòmic deficient o comportaments inadequats de caràcter sexual. De fet, en referència a la gestió financera, l'informe assenyala que és "correcta" i que "s'han aconseguit" els objectius de recaptació de fons. 

El comissari extraordinari haurà de revisar el "marc normatiu" de Càritas

Ante estos resultados, el Papa ha signat un decret que deixa l'organisme catòlic que coordina la xarxa internacional de 162 organitzacions caritatives de l'Església en mans d'un "comissari temporal". La tasca que s'ha encarregat a Pier Francesco Pinelli és revisar el "marc normatiu" de Càritas Internacionalis amb la intenció de "millorar la seva missió al món al servei dels més pobres i necessitats, "a la llum de l'Evangeli i dels ensenyaments de l'Església catòlica". És per això que la nova direcció provisional de Càritas haurà d'actualitzar els Estatuts i el Reglament de l'organisme de l'Església. Aquesta normativa s'utilitza per gestionar els projectes d'assistència humanitària a molts països i l'objectiu d'aquesta modificació és "fer-la més funcional i eficaç". Tal com especifica el decret signat pel Papa, el comissari extraordinari estarà assistit pel cardenal Luis Antonio G. Tagle, fins ara president de Càritas, “que s'encarregarà especialment de cuidar les relacions amb les Esglésies locals i amb les Organitzacions Membres de Càritas Internacionalis".