La Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana ha prohibit, amb efecte a partir de demà, l'ús de telèfons mòbils a tots els centres educatius públics no universitaris del País Valencià, escoles i instituts. Les úniques excepcions permeses seran per a activitats didàctiques que requereixin els dispositius, sota permís i supervisió del docent, o per raons de salut o altre motiu de causa major que el centre autoritzi. La mesura, anunciada aquest dijous pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira, es publicarà demà al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i entrarà en vigor des d'aquell mateix moment.

A través d'aquesta mesura, el Govern del president Carlos Mazón (PP) vol abordar la problemàtica de l'assetjament escolar a través de les eines digitals, mentre Educació prepara una norma de convivència que ja està en fase d'exposició pública, així com que l'alumne "deixi d'estar pendent del telèfon mòbil" mentre està a classe. La prohibició de l'ús del dispositiu serà durant tota la jornada escolar, tant dins de l'aula com al pati o en activitats extraescolars. D'aquesta forma es prohibeix "l'ús indiscriminat del mòbil sense supervisió, que pot generar dificultats en l'aprenentatge i en la convivència". "En arribar al centre el mòbil s'apaga i només en sortir es pot engegar", ha apuntat el conseller Rovira.

En cas d'incompliment de la normativa, el mateix centre educatiu podrà retirar el dispositiu de l'alumne, custodiar-ho temporalment i tornar-ho després de classe. Amb aquesta mesura, a més, la Conselleria d'Educació valenciana vol reforçar l'autoritat del professorat davant d'un alumnat que sovint presenta indisciplines en classe i, amb especial incidència, en l'ús del telèfon mòbil. Acompanyant la prohibició, la Generalitat iniciarà campanyes de sensibilització i formació sobre l'ús del mòbil i les xarxes socials, destinades a tota la comunitat educativa.

I a Catalunya?

A les aules catalanes, amb una regulació més laxa que la nova prohibició valenciana, l'ús del telèfon mòbil està regulat a través de l'autonomia dels centres, que tenen la potestat per decidir quin ús fan del mòbil als seus espais. El Departament d'Educació, que ara encapçala la consellera Anna Simó, té a disposició de les escoles i instituts una sèrie de documents a manera de guia per instar a la "reflexió" sobre la presència d'aquestes tecnologies a les aules i amb una sèrie de propostes concretes. En un d'aquests informes, elaborats pel Consell Escolar de Catalunya (CEC), s'adverteix que "prohibir indiscriminadament" a l'alumnat l'ús de tecnologies mòbils en els centres pot ser "una restricció dels drets dels menors", en ser considerats ciutadans, i "entrar en contradicció amb els objectius curriculars vinculats a l'assoliment de la competència digital". En una enquesta del CEC elaborada el 2019 amb 1.035 centres catalans, el 47% permetia l'ús del mòbil a l'aula sota indicació del docent i per a activitats d'aprenentatge, mentre que un 52% no n'autoritzava la utilització. El 74% dels centres enquestats veien necessària "més orientació" sobre l'ús dels dispositius.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!