Els pagesos estan indignats perquè després de la terrible i històrica gelada que ha arruïnat mitja Catalunya se senten abandonats pels governs català i espanyol. Només a les comarques de Lleida la factura de la tragèdia arribarà als 2.300 milions d'euros. Un equip d'ElNacional.cat ha compartit tot un dia amb els pagesos afectats i aquest diumenge publicarem un ampli reportatge que reflecteix la veritable magnitud de la tragèdia. Avui us mostrem en vídeo la decepció dels professionals de l'agricultura amb els polítics. "No pot ser que la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, no hagi aterrat a Lleida fins al cap de quatre dies de la terrible gelada i el govern espanyol ni està ni se l'espera", diu molt dolgut Josep Maria Companys que ha perdut el 100% de la collita. El Josep Maria té molts anys d'experiència i ha estat coordinador territorial de la Plana de Lleida d'Unió de Pagesos. Podeu veure les seves declaracions en aquest vídeo:

 

Pere Aragonès no ha vingut; Lleida els queda molt lluny

Pere Roqué, president d'ASAJA a Lleida des de fa molts anys, també se'n fa creus! "El president Pere Aragonès, hauria hagut de venir i no entenc que la consellera Jordà no hagi vingut fins dijous quan, diumenge al matí, ja teníem les collites mortes. Lleida els queda molt lluny", es lamenta Roqué. "De Madrid tampoc ha vingut ningú. A Lleida tenim un complex econòmic, social i empresarial molt important i també ens agrada tenir respostes ràpides. Hauria anat bé que, com a mínim, des de Presidència i/o vicepresidència de la Generalitat ens haguessin dit alguna cosa el mateix diumenge al matí o ens haguessin visitat durant aquesta setmana però res de res, ni una cosa ni l'altra. Només ha vingut la consellera i ho ha fet quatre dies tard". Quan preguntem a Pere Roqué si espera gran cosa de l'Administració ens diu "rotundament no perquè fa tres anys, quan vàrem patir el gran incendi de la Ribera d'Ebre i les Garrigues, van prometre ajudes a tots els productors que havien perdut les seves explotacions. Vam haver de tallar les carreteres durant sis mesos perquè el Govern del president Torra i de la consellera Jordà pagués les ajudes que havien promès. Espero que aquesta vegada no haguem de tallar les carreteres durant mig any per cobrar. I esperem que ens facin un pla d'ajuts directes cap als productors de fruita dolça. L'Administració, com a mínim, ens hauria de donar el 30% de les pèrdues en ajuts directes i aquest 30% ha de ser directe, no pot ser a través de crèdits bonificats. A Lleida l'agricultura representa el 7,8% del PIB. Demanem als polítics que es deixin estar d'històries i de banderes i que es posin d'acord els governs de l'Estat i el de la Generalitat perquè ens arribi una aportació econòmica. Han d'entendre que el que s'invertirà aquí no és una ajuda sinó que és una inversió que després retorna al país amb llocs de feina. Necessitem una ajuda real, efectiva i ràpida", sentencia Roqué en una entrevista que podeu veure aquí mateix:

 

El govern espanyol ni està ni se l'espera

Raül Sales ha estat responsable del sector de la fruita dolça d'Unió de Pagesos durant molts anys. L'entrevistem en una de les seves finques de presseguers arrasades pel fred i ens diu "el que volem és tenir als polítics a la vora, no només que vinguin a dir bones paraules". El Raül és més optimista que els seus companys i quan li preguntem si espera gran cosa dels polítics ens diu que "sí, almenys per salvar l'any. El que han de fer els polítics és parlar entre ells (Agricultura, Economia i Treball) perquè entre 50.000 i 60.000 persones es quedaran sense feina. A Barcelona i a la zona industrial no hi ha cap empresa amb tants treballadors. Estem davant d'un problema molt greu per la zona fruitera. Molts milers de persones no tindran feina i això farà que l'economia de Lleida sigui un desastre". Sales demana al govern espanyol "que es posi les piles amb el tema dels impostos. Ja fa molts anys que els mòduls estan desfasats".

 

Vam haver de tallar les carreteres durant sis mesos perquè el Govern de Torra i de la consellera Jordà ens pagués les ajudes que ens havia promès

A les comarques de Lleida s'ha perdut més del 80% de la collita de les més de 50.000 hectàrees de fruita dolça i ametlles. Com se suporta una calamitat com aquesta? "És més greu del que la gent es pensa", expliquen davant les càmeres d'ElNacional.cat. Aquest diumenge, veurem la tristesa i la desil·lusió dels pagesos que ara lluiten per no perdre la collita del 2023. "Per culpa de les gelades d'aquest abril també perilla la collita de l'any que ve"​, alerten. "Ens paguen les pomes a 25 o 28 cèntims i després d'aquestes gelades encara hi ha grans distribuïdors que ens volen comprar les pomes igual de barates, aquesta és la desgràcia que tenim". I a partir d'ara, què? Val la pena invertir només pel 20% de collita que ha quedat en algunes finques? I què n'espereu de les assegurances?

 

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, visita els fruiters afectats per les gelades / Foto: ACN Laura Cortés La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, visita els pagesos afectats per les gelades però no ho fa fins al cap de quatre dies de la tragèdia /  Foto: ACN_Laura Cortés 

Els pagesos també demanen als polítics que governin perquè "no pot ser que a Catalunya els grans supermercats venguin pomes italianes quan nosaltres les tenim tancades a la càmera. Passa el mateix amb les cireres que al desembre i al gener, quan aquí no en tenim, ens arriben de l'hemisferi sud. Les organitzacions agràries també demanen als consumidors que, quan vagin a comprar, es fixin en la procedència de la fruita. Els únics que estan mentalitzats són els consumidors francesos per als que primer sempre és la fruita del seu país i després, si els en falta, ja es veurà". Aquest diumenge us convidem a descobrir la magnitud real del drama de les gelades en un reportatge en vídeo que publicarem a ElNacional.cat amb el testimoni dels pagesos des del camps totalment arruïnats pel fred tardà.