"Molta tristesa, desil·lusió, més de 2.300 milions d'euros perduts i més de 50.000 persones sense feina", aquesta és la desesperació de milers de pagesos catalans que, en tres matinades d'un mes d'abril, han perdut el sou de tot l'any. "És més greu del que la gent es pensa", ens assegura Pere Roqué, president d'ASAJA a Lleida en aquesta entrevista en vídeo gravada en una de les seves finques. "No esperem res de les administracions perquè fa tres anys, quan vam patir el gran incendi de la Ribera d'Ebre i les Garrigues, vam haver de tallar les carreteres durant mig any per cobrar les ajudes que ens havia promès el Govern de Quim Torra i de la consellera Jordà". Aquest cop els pagesos volen que "les administracions (i tant se val si és la d'aquí, la d'allà o la de més enllà) ens donin el 30% de les pèrdues en ajuts directes i no a través de crèdits bonificats", diu Roqué. També anem fins a Torres de Segre on trobem a Josep Maria Companys que ha estat coordinador territorial de la Plana de Lleida d'Unió de Pagesos. El Josep Maria té 62 anys, i té claríssim que "és de les gelades més grosses que he viscut", assegura. Anem a una de les seves finques de nectarines on els danys són del 100%. "No vol dir que dalt de tot dels arbres, a les puntes de les branques més altes, se n'hagi salvat alguna però això és un desastre", diu Companys mentre ens ensenya les flors mortes amb un sentiment d'impotència brutal. També visitem Benavent de Segrià on parlem amb Raül Sales que ha estat responsable del sector de la fruita dolça d'Unió de Pagesos durant molts anys. "Els arbres fan pena, aquí tenim presseguers joves amb un potencial productiu molt fort i aquest cap de setmana que pugen les temperatures estem veient com cau tota la fruita a terra. Ara el problema serà mantenir els arbres. Haurem de fer el mínim cost per no perdre-hi més diners dels que ja hem perdut. Aquest any no guanyarem ni cinc", assegura Sales. Tot seguit podeu veure diversos fragments de les converses que hem mantingut amb els pagesos a les seves finques castigades pel fred:

 

60.000 persones es quedaran sense feina durant la campanya de la fruita

Raül Sales, pagès de Benavent de Segrià, alerta que entre 50.000 i 60.000 persones poden anar al carrer o quedar-se sense feina durant aquesta campanya de la fruita. "Una empresa tan gran i amb tants treballadors no la trobes ni a Barcelona ni en cap zona industrial del país. El fet que tants milers de persones no tinguin feina voldrà dir que l'economia de la zona de Lleida serà un desastre". Pere Roqué, president d'ASAJA a Lleida, assegura que els pagesos de fruita dolça de les comarques de Ponent han perdut entre 700 i 800 milions d'euros de manera directa, però alerta que, en total, Lleida perdrà més de 2.300 milions. "No només perdem capacitat productiva o econòmica els pagesos. Si nosaltres no fem diners, els calaixos de les botigues del carrer Major de Lleida també estaran buits. I les empreses que venen tractors i maquinària. Aquests dies les compres d'adobs i fitosanitaris s'han parat totalment", adverteix Roqué. No us perdeu aquest vídeo:

 

Missatge en vídeo dels pagesos a Pedro Sánchez i Pere Aragonès

Pere Roqué no confia en les administracions. Recorda que fa tres anys quan hi va haver el gran incendi de la Ribera d'Ebre i les Garrigues van prometre ajudes a tots els productors que havien perdut les seves explotacions. "Per aconseguir que el Govern del president Torra i de la consellera Jordà pagués el que ens havien promès vam haver de tallar les carreteres durant sis mesos. Roqué demana a l'Administració que els doni una ajuda directa de, com a mínim, el 30% de les pèrdues. Aquí podeu veure el missatge que els pagesos catalans fan arribar al president del Govern, Pere Aragonès, i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez:

 

Tragèdia majúscula als camps d'ametllers

De les més de 50.000 hectàrees de fruiters de les comarques de Lleida, 38.000 són de fruita dolça i 12.000 d'ametllers. En el cas dels ametllers la calamitat també és majúscula: en la majoria de casos s'ha perdut el 100% de la collita amb l'agreujant que molts pagesos que es dediquen a la producció d'aquest fruit sec no contracten assegurança. Raül Sales explica que "l’assegurança de l’ametlla és un desastre perquè no es poden assegurar els quilos que produeixen perquè Agroseguro no els deixa i, per tant, als que tenen ametllers no els compensa tenir assegurança".

 

ElNacional.cat seguirá de prop les negociacions dels pagesos amb els polítics i us informarà puntualment de les ajudes que els acabaran arribant o no. De moment, donem fe que la tragèdia és majúscula i que ha arrasat la majoria de les collites de fruita dolça i ametlles del país. Trepitjar el terreny ens ha permès ser més conscients de la crua realitat que estan vivint i patint milers de famílies catalanes per culpa d'aquestes tres matinades amb rècords de fred en un mes d'abril.

 

Les gelades maten la collita de fruita dolça i ametlles Josep Maria Companys Torres de Segre / Foto: Laia HinojosaLes gelades han arrasat gairebé el 100% de la collita d'ametlles tal com ens mostra Josep Maria Companys en aquesta finca de Torres de Segre / Foto: Laia Hinojosa