Els pagesos catalans han iniciat una marxa de tres dies cap a Madrid per reclamar ajudes, davant la manca de concreció del govern espanyol amb el reial decret aprovat per fer front a la sequera. Desenes de tractors de tot Catalunya arribaran dimecres a la capital espanyola, per participar en la protesta convocada davant del Ministeri d'Agricultura. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha recordat que el sector de la pagesia ha patit "el doble" la sequera —ja que ni ha plogut ni han pogut regar tant com voldrien per les restriccions imposades. "Ja que hem contribuït amb els nostres impostos i alhora som els que hem patit més la sequera, volem que hi hagi els suports perquè no es quedi ningú pel camí", ha assenyalat.

Acompanyats de polítics i familiars, sis pagesos s'han trobat aquest dilluns a la plaça del Vi de Girona per iniciar la marxa —tal com recull l'ACN. I és que els pagesos gironins han estat els primers a arrencar, ja que són els qui més quilòmetres tenen per davant. De Girona es desplacen fins a Aiguaviva, d'allà a Santa Coloma de Farners, Viladrau (Selva) i enfilen direcció Calaf per arribar a Lleida aquest dilluns vespre i fer-hi nit. A la capital del Segrià se'ls hi uniran altres companys i, abans d'abandonar Catalunya, s'espera que alguns pagesos de Batea i Amposta se sumin a la marxa. Dimarts dormiran a Guadalajara i dimecres enfilaran cap a Madrid, on confluiran amb la resta de columnes que venen d'altres parts de l'estat espanyol. Si tot va bé, a les 11.30 hores de dimecres ja seran davant del Ministeri d'Agricultura amb la protesta.

 

Concretar les ajudes

Com dèiem, el motiu de la protesta és la manca de concreció del govern espanyol amb les ajudes promeses al sector. És per això que Caball ha carregat contra el Ministeri d'Agricultura, per la seva "poca celeritat" a l'hora de canalitzar les ajudes. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos ha recordat que es tracta d'un suport econòmic que ja està aprovat, alhora que ha deixat clar que la interinitat de l'executiu estatal "no és una excusa". "Poden fer-ho a través de reials decrets llei i podrien posar-ho en marxa. Tenen competències fins a l'últim moment per poder tirar endavant aquests suports que necessitem", ha argumentat. De fet, dins del sindicat no entenen per què a Catalunya ja s'ha tirat endavant el segon paquet de mesures i l'Estat no concreta l'únic que va aprovar.

Caball ha insistit en el fet que els pagesos de Catalunya són els qui més han notat la sequera a la península Ibèrica, juntament amb els agricultors que depenen de la Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir. Concretament, els regants de la Muga, el Ter i els de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre són els que més han notat les restriccions. "És una llàstima que perquè som la perifèria el govern de l'Estat no té una celeritat per donar resposta", ha lamentat. Finalment, ha destacat que des d'Europa podrien canalitzar ajudes i ha demanat a l'executiu espanyol que aprofiti la presidència de la Unió Europea per fer-les efectives. "El que caldria és que es concreti com es poden rebre i que la gent pugui passar aquest any i pugui sembrar el que ve", ha conclòs.