El govern espanyol aprovarà aquest dijous un paquet de mesures per combatre la sequera que passa per les ajudes directes, les infraestructures i la seguretat laboral. Així ho avancen fonts de La Moncloa, que esperen poder entrar al detall dels anuncis en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari que Pedro Sánchez ha convocat en motiu de la sequera. Segons expliquen des de l’executiu del president socialista, la resposta a aquesta crisi es farà via decret, per tal que les mesures es puguin aplicar de forma immediata.

El govern espanyol aprovarà així unes mesures que tenen la intenció, per una banda, d’ajudar de forma directa els agricultors i de tirar endavant obres d’emergència hidràuliques. Per exemple, el Consell de Ministres té previst aprovar un decret que permeti ajornar quotes de la Seguretat Social als agricultors, reduccions fiscals i rebaixes a les tarifes de l’aigua. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, també ha avançat aquest dimecres quines seran algunes de les línies que seguirà aquest nou decret, que ha estat elaborat per ella i pel ministre Luis Planas.

Ribera ha explicat que el govern espanyol busca anticipar-se i garantir si fos necessari l’abastiment d’aigua a les ciutats i la seva disponibilitat pels agricultors. Ribera, de la mateixa manera, ha justificat la necessitat de celebrar una reunió extraordinària monogràfica per dedicar tota l’atenció del conjunt dels ministres a aquest assumpte “rellevant”, davant de sequeres que són cada cop “més intenses i freqüents”.

Prohibit treballar a l'exterior si fa massa calor

Les mesures no acaben aquí. La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha avançat aquest dimecres que el decret de l’executiu modificarà el reglament de prevenció de riscos laborals. És a dir, que prohibirà treballar en jornades laborals a l’aire lliure “quan hi hagi alerta taronja o vermella” per calor per part de l’Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET).

“Emprendrem unes modificacions legislatives per justament incorporar en la legislació laboral mesures específiques de compliment obligatori de les empreses, adaptarem les condicions meteorològiques als llocs de feina”, ha assegurat la vicepresidenta Yolanda Díaz en unes declaracions als mitjans de comunicació des d’Alcorcón, a Madrid.

El mes de març del 2022, el govern espanyol ja va aprovar un decret amb mesures per ajudar el sector agrari en matèria fiscal, laboral, social i financera. En aquell moment, ja es van ajornar les quotes de la Seguretat Social a empreses i autònoms del sector, i també va fer una rebaixa fiscal i va enviar ajudes directes per valor de gairebé 25 milions d’euros amb préstecs bonificats i avals. Les mateixes fonts del govern espanyol també treuen pit d’haver “fomentat les assegurances agràries” amb 257 milions d’euros el 2022 i 317 milions el 2023.