Unió de Pagesos continua amb les mobilitzacions per reclamar ajudes a causa de la crisi que pateix el sector a conseqüència de la sequera. La següent protesta està prevista per al pròxim dimecres 5 de juliol i tal com van fer fins a Saragossa, serà una tractorada que arribarà fins a Madrid. El dimarts 4 sortiran tres columnes des de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i Lleida i preveuen arribar a les portes de la capital de l'Estat per fer nit i entrar-hi l'endemà manifestant-se fins al ministeri d'Agricultura. Allà s'agruparan amb altres pagesos vinguts des d'altres territoris com Andalusia, el País Valencià o Cantàbria. El responsable d'Organització d'Unió de Pagesos, Carles Vicente, ha indicat que volen exigir "més transparència i més diners" al ministeri a causa de la "situació crítica" provocada per la sequera.

Reclamen diners per a la zona de la Mediterrània

Esperen entregar als responsables del ministeri un document amb diverses mesures. "Les més importants són els ajuts directes", ha insistit Vicente. Des D'Unió de Pagesos volen que Europa "mobilitzi diners" cap a la zona de la Mediterrània, ja que segons defensen està sent la més damnificada per la sequera. D'altra banda, des del sindicat han reclamat que es "flexibilitzi" la PAC (Política Agrària Comú) perquè preveuen que "hi ha compromisos que no podrem complir perquè no ha plogut prou i alguns conreus han mort". A banda, també han demanat les condonacions de les tarifes d'autònoms "durant un temps prudent".

Suspensió de l'ordre dels ajuts de la PAC 

Unió de Pagesos va interposar dijous passat un contenciós contra l'ordre d'ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC) de la Generalitat i demanava la suspensió cautelar parcial per "protegir" els drets de la pagesia afectada per la bretxa digital. En concret, el sindicat reclama la suspensió de la vigència dels articles 10.3, 10.4, 13.2, 15.1 i 17.4 ja que Acció Climàtica no té "acreditat fefaentment" que els pagesos tinguin accés als mitjans electrònics necessaris. En un comunicat, el sindicat alerta que el fet d'haver-se de comunicar exclusivament per mitjans electrònics "vulnera els drets no fonamentals de no discriminació per circumstància personal i social, d'igualtat davant de la llei i del dret a una bona administració".

Unió de Pagesos també assenyala que en "reiterades ocasions" al llarg dels últims anys s'han presentat observacions als esborranys de la normativa davant els governs català i espanyol fins que en la tramitació de la Llei estatal 30/2022 que regula el sistema de gestió de la PAC es van incorporar tres esmenes que obliguen les autoritats a assegurar que la informació es transmetia per mitjans no electrònics als pagesos en què l'administració no tenia acreditat que poguessin accedir a mitjans telemàtics.