El partit animalista PACMA ha denunciat penalment l'agent de la Guàrdia Urbana que va matar la gossa Sota. La formació ha presentat la querella davant el Jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Barcelona per un delicte de maltractament d'animals, en considerar que la clausura de l'expedient intern que es va obrir arran del cas podria tractar-se d’un "tancament en fals, d’acord amb les escasses proves exhibides sobre el succés".

La denúncia serà remesa i inclosa en les diligències que ja ha ordenat el Jutjat d’Instrucció número 4 de Barcelona, que està portant la investigació de la mort de la gossa. La demanda va dirigida a l'agent del cos policial en concret i, per "responsabilitat civil subsidiària", contra l'Ajuntament de Barcelona.

En un comunicat, el partit animalista envia un missatge al consistori que dirigeix l'alcaldessa Ada Colau per fer-li constar la necessitat de "dissenyar i activar protocols d’actuació" per intervenir en casos en què estiguin implicats animals. "Aquests protocols haurien d’incorporar mesures de formació per als cossos de seguretat. Durant uns anys Barcelona va ser una comunitat pionera en protecció animal però, malauradament, en els últims anys ha retrocedit fins a límits impensables", s'assenyala en el document.