El pa amb tomàquet és un dels plats que característiques la gastronomia catalana. Tot i que és simple de fer, aquest plat característic de la tradició catalana ha cridat l'atenció a la cadena pública britànica, BBC. El passat divendres, la popular xef que fa programes a la televisió pública britànica, Nigella Laeson, s'ha fet ressò d'aquest plat.
De fet, va situar la recepta com a plat del dia. "Pa, tomàquet, oli d'oliva, all, sal: això és tot el que necessites per les torrades catalanes, o millor dir, el pa amb tomàquet", ha publicat Lawson al seu compte de Twitter. La publicació ja compta amb més de 440.000 visualitzacions i 4.509 'm'agrada', en un compte de 2,7 milions de seguidors.
La crítica gastronòmica assegura al seu blog que va descobrir aquest plat en un viatge a Barcelona. Tot i presentar la recepta amb una base del tomàquet ratllat, recorda que el plat tradicional es basa a fregar el tomàquet pel pa i no pas triturar-lo.
L'origen del pa amb tomàquet
L'origen del pa amb tomàquet no acaba de quedar clar. Es podria remuntar a fa molts segles, quan a la majoria de territoris de la conca mediterrània, la gent va començar a sucar oli novell a les llesques de pa, afegint-hi algun producte del camp com ara l'all, el pebrot, el bitxo o els espàrrecs. Així va néixer a l'Itàlia central la bruschetta, una paraula en la llengua dels Abruços que literalment vol dir pane bruscato (pa torrat), o una mica més al nord, la fettunta a la Toscana o la sòma d'aj al Piemont. Paral·lelament, és clar, del pan banhat a la Provença, el hobz bizzeit a Malta o el famós pa amb oli a Mallorca.
Teoria poètica del pa amb tomàquet
Així mateix, el mallorquí fra Jaume Oliver ja cita al segle XVIII la recepta de Modo de cuynar a la mallorquina el pa amb oli, escrivint que "torreràs el pa, y torrat, poseràs sal, preba bo y bort, fregueràs un ay, y després lo torreràs alte vegada, y, torrat, torneràs posar oli". Amb tot, el tomàquet apareix a partir del segle XVI, ja que és quan arriba des d'Amèrica. El tomàquet servia a la gent humil per estovar el pa i, a Mallorca, és quan el tomàquet es comença a afegir al pa i l'oli. Això va rebre el nom de 'pa amb oli bo'.
