Primer balanç de l'operació sortida del pont de desembre. Des de les 15 fins a les 18 hores d'aquest dimarts, han sortit de l’àrea metropolitana de Barcelona 94.311 vehicles, el 20,5% dels 460.000 vehicles previstos fins a les 15 hores de demà dimecres. Aquesta xifra representa un 17% més respecte a la mateixa franja de sortida de 2022, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). El SCT té previst fins a 460.000 desplaçaments de sortida des d'aquest dimarts, i fins a 250.000 de retorn. Per fer-hi front, Mossos han activat un dispositiu especial de circulació, amb més de 1.600 controls i 1.700 efectius desplegats arreu de la xarxa viària.

El Servei Català de Trànsit (SCT) i els Mossos d'Esquadra han posat en marxa el dispositiu especial de circulació, ordenació i regulació del trànsit amb motiu del pont de les festivitats de la Constitució i la Immaculada aquest dimarts 5 de desembre a les 15.00 h de la tarda. Aquest estarà vigent fins a les 24 hores de diumenge dia 10. Segons estima el SCT, entre les 15 h de dimarts i les 15 h de dimecres dia 6, sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona 460.000 vehicles. Així mateix, es preveu una segona sortida, no tan important com l'anterior, el divendres dia 8 al matí. Pel que fa a la tornada, entre les 12 i les 24 hores de diumenge 10 de desembre, es preveu un retorn de 250.000 vehicles cap a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Es tracta del primer període festiu amb una mobilitat d'hivern cap a destinacions d'interior més al nord del país i en el qual les vies més conflictives són les que accedeixen a les zones de muntanya i a les estacions d'esquí. Així, es preveu que les vies que poden registrar més problemes viaris a partir d'aquest dimarts siguin la C-16, C-17, C-14 i A-2, així com l'N-145 i l'N-260 d'accés a Andorra. Tanmateix, també s'espera una mobilitat cap a zones del litoral, a través de l'AP-7 tant en direcció nord com sud. Una via que, des de l'alliberament dels peatges a algunes autopistes, ha registrat un increment notable de la intensitat de trànsit.

Congestions previstes

A banda, el SCT també preveu que incrementi la congestió en vies d'accés a poblacions en què es faran fires tradicionals, com és la de l'Avet a Espinelves, que se celebra del 2 al 10 de desembre, i el Mercat Medieval de Vic, que es farà del 6 fins al 10 de desembre. Ambdós esdeveniments podrien afectar les carreteres C-25 i C-17, respectivament.

Davant la previsió d'afectacions, el SCT ha posat en marxa mesures especials de circulació i regulació del trànsit a partir d'aquest mateix dimarts. Entre altres mesures, s'instal·laran carrils en sentit contrari durant la sortida a l'AP-7 entre Montornès del Vallès i Hostalric el dimecres 6 de desembre, i també durant el retorn, a la mateixa AP-7 entre Sant Celoni i Montornès i entre Vilafranca del Penedès i Molins de Rei el diumenge 10.