Qui pugui farà pont. Aquesta setmana serà curta per molta gent i les festes de dimecres i divendres han convertit dijous en un pont perfecte per escapar-se abans de les festes de Nadal. Com és habitual, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha preparat un dispositiu de seguretat i gestió dels 460.000 vehicles que es preveu que surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona entre dimarts i dimecres. El dispositiu especial, amb la col·laboració dels Mossos, arrencarà a partir de les 15 hores d’aquest dimarts i s’allargarà fins a les dotze de la nit de diumenge 10 de desembre. També es preveu una segona sortida “no tan important com l'anterior”, segons el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramón Lamiel, per divendres 8 al matí. Entre les 12.00 i les 00.00 hores d'aquest diumenge tornaran a Barcelona i la seva àrea d'influència uns 250.000 vehicles. A més de la mobilitat especial d’un pont, també cal tenir en compte que a Osona es celebra el Mercat Medieval de Vic i també la fira de l’Avet d’Espinelves, i també l’inici de compres prèvies a les festes de Nadal.

Segons ha detallat aquest matí el cap de la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, Andreu González, la policia catalana desplegarà un total de 1.792 agents i en farà 1.597 controls. 

Les carreteres més complicades aquest pont

La majoria de la mobilitat es farà per l’AP-7, segons ha detallat Lamiel. “No preveiem tanta mobilitat cap a la costa com sí cap a les zones d'interior al voltant de l'autopista, Montseny o serralades prelitorals”, ha assegurat el director del Servei Català de Trànsit. "Les vies distribuïdores que es preveu que assumeixin més mobilitat són les de l'Eix del Llobregat, C-55 i C-16, cosa que seria tota la zona de la C-17 a l'eix de Vic-Ripoll, i la C-14 cap a Andorra", ha detallat. Altres vies que poden registrar “problemes viaris” són l'N-145, N-260 i A-2. En la fase de retorn, des del SCT es preveu "una congestió important" a la C-16 i C-55, i també s'ha referit a la C-17, que pot condicionar a l'hora de sortir.

S'instal·laran carrils en sentit contrari durant la sortida a l'AP-7 entre Montornès del Vallès i Hostalric, a la comarca de la Selva, per a aquest dimecres dia 6; i també durant la tornada, a l'AP-7 entre Sant Celoni i Montornès i entre Vilafranca del Penedès i Molins de Rei, aquest diumenge 10. Per a aquest dimarts a la tarda (entre les 15 i les 21 hores) i aquest dimecres (entre les 9 i les 14 hores) es limitarà la velocitat màxima a 80 quilòmetres per hora per a tots els vehicles a la B-23 i a l'AP-7 entre Barcelona i Gelida (Barcelona) en sentit sud. 

Més restriccions

Dimecres i divendres es reduirà a 100 quilòmetres per hora la velocitat a l'AP-7 entre Martorell i Gelida en sentit Tarragona (de 9 a 14 hores), i de cara a diumenge també es reduirà a aquesta velocitat al mateix tram en sentit Barcelona (de 15 a 22 hores). Des del Servei Català del Trànsit també s’activaran restriccions "de manera específica" per als camions que superin els 7.500 quilograms de massa màxima autoritzada (MMA) entre les 17 i les 22 hores de diumenge.