El vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms reprendrà els rescats d'immigrants a la Mediterrània central malgrat la política de ports tancats d'Italia. Així ho ha anunciat el fundador de l'entitat, Óscar Camps, a través de Twitter, després de sis mesos de bloqueig.

El vaixell es trobava al port de Nàpols per mostrar el seu interior als ciutadans i explicar les seves tasques i ara s'implicarà en els rescats i seran l'única nau en aigües de la Mediterrània central.

Les autoritats espanyoles van impedir a l'Open Arms de participar en rescats a la Mediterrània, i després de cent dies bloquejat al port de Barcelona van permetre que salpés l'abril passat per portar ajuda humanitària a l'Egeu però sense participar en salvaments.

D'altra banda, la Justícia italiana, en concret la Fiscalia de Ragusa, manté oberta una investigació contra dos membres de l'ONG espanyola Open Arms: la cap de missió, Anabel Montes, i el capità, Marc Reig, acusats d'afavorir la immigració il·legal amb els seus rescats davant les costes de Líbia.

El vicepresident del Govern i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, manté tancats els seus ports als vaixells de les ONG que salven vides al mar. Una prohibició blindada per un decret que estableix multes a qui la trenqui i que avui ha estat violada pel vaixell de l'ONG alemanya Sea Watch, que va entrar sense permís en aigües de l'illa italiana de Lampedusa amb 42 immigrants a bord salvats davant Líbia i es troba davant la costa custodiada per agents policials