L'Open Arms ha plantejat aquest dilluns la possibilitat que els 107 migrants siguin transferits a Catània (Sicília) i d'allà traslladats amb avió a Espanya, que ha ofert rebre'ls. "Per donar dignitat als rescatats, podrien transferir-los a Catània i des d'allà amb avió portar-los a Madrid. Llogar un Boeing per a 200 persones té un cost de 240 euros per passatger", ha dit als periodistes congregats al moll de Lampedusa Riccardo Gatti, el cap de missió de l'Open Arms a Itàlia.

"La solució per a l''Acquarius', l'any passat, per a un vaixell de la Guàrdia Costanera, va costar 250.000 euros, mentre que la despesa per a l'altre vaixell ni tan sols s'ha conegut", ha afegit. També ha opinat que Itàlia i Espanya, en cas que hi hagi un acord per al trasllat dels migrants a un port balear, haurien de "proporcionar transbordadors, i no vaixells militars, per fer que aquestes persones viatgin en condicions humanes".

El vaixell Open Arms s'ha obert avui a viatjar a algun port de les Balears (els més pròxims d'Espanya), si Itàlia i Espanya "posen els mitjans necessaris" per garantir la seguretat i l'èxit, segons ha comunicat l'ONG.

Això després que aquest diumenge el capità del vaixell humanitari rebutgés per "inviables" les ofertes del Govern espanyol de navegar fins al port d'Algesires, primer, i algun de Balears, després, a causa de la situació "desesperada" que es viu a bord.

"Després de 18 dies d'estancament, Itàlia i Espanya semblen haver finalment arribat a un acord, identificant Mallorca com a port de desembarcament. Una decisió que ens sembla completament incomprensible", indica el text emès avui, però el govern espanyol nega l'existència de tal acord. 

La tripulació al·lega la impossibilitat d'assumir diversos dies més de travessia amb 107 persones en condicions extremes, amuntegades a la coberta amb atacs d'ansietat, baralles i fins a diversos rescatats llançant-se ahir per la borda per intentar arribar nedant a Lampedusa, a 800 metres.

"Amb el nostre vaixell a 800 metres de la costa de Lampedusa, els Estats europeus estan demanant a una petita ONG com la nostra" que faci front a una nova travessia de centenars de milles "en condicions climàtiques adverses, amb 107 persones esgotades a bord i 19 voluntaris que durant més de 24 dies han estat intentant garantir aquests drets que Europa nega", afegeix la nota. "Si efectivament s'ha arribat a un acord, és indispensable que Itàlia i Espanya assumeixin la responsabilitat de garantir, posant els mitjans necessaris, que aquestes persones desembarquin en un port segur", diu l'ONG.

Aquest diumenge, el ministre de Transports italià, Danilo Toninelli, del Moviment 5 Estrelles, va anunciar que posava la Guàrdia Costanera italiana a disposició de l'Open Arms per acompanyar-lo cap a un port espanyol amb tot el suport tècnic necessari.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat