Catalunya està a punt de viure la primera gran onada de calor d'aquest estiu. I n'hi ha per dies! Les temperatures tocaran sostre la setmana que ve amb màximes superiors als 40ºC a l'ombra a les zones més càlides del país.

Cap de setmana amb calor moderada

De moment, aquest cap de setmana, ja farà molta calor però encara la podrem aguantar amb màximes d'entre 30 i 35ºC a la majoria de comarques. Farà sol a tot arreu amb nuvolades de mitja tarda que només deixaran tronades aïllades i de curta durada al Pirineu.

Onada de calor a partir de dimarts

Serà durant la setmana que ve quan es dispararà el mercuri dels termòmetres. Cada dia que passi farà més calor. La pujada més forta la notarem entre dimarts i dijous amb màximes que, puntualment, superaran els 40ºC a l'ombra en comarques interiors com el Pla de Lleida o la Ribera d'Ebre. El cel estarà absolutament ras només amb algun nuvolet de mitja tarda a les muntanyes. 

Nits d'insomni

A partir de mitjans de la setmana que ve, serà complicat dormir perquè tindrem matinades amb temperatures tropicals a moltes comarques. A la costa, les mínimes no baixaran dels 23 o 24ºC en tota la nit i això farà molt difícil agafar el son. 

N'hi ha per dies!

Aquesta onada de calor va per llarg! Les temperatures d'entre 35 i 40ºC a la majoria de comarques es quedaran a Catalunya durant, almenys, deu dies. De fet, els mapes del temps anuncien temperatures extraordinàriament altes, com a mínim, fins al 20 de juliol. 

Consells per suportar la calorada

Davant aquesta previsió de temperatures extremadament altes, és important recordar alguns consells per suportar més i millor les onades de calor.

  • Beveu aigua sovint encara que no tingueu set per evitar deshidratar-vos. 
  • Eviteu sortir al carrer i viatjar amb el cotxe durant les hores de més calor.
  • Tanqueu persianes i finestres durant el dia i obriu-les durant les nits.
  • Vestiu amb roba de cotó i de colors clars.
  • Eviteu fer activitats físiques intenses.
  • No mengeu aliments calents i rics en calories, s'aconsella consumir aliments que porten molta aigua com la fruita, la verdura i les hortalisses. 
  • Eviteu el consum de begudes alcohòliques.