Bones notícies pel col·lectiu LGTBI que ha celebrat a Catalunya la decisió de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'excloure la transsexualitat com una malaltia mental. Els grups han aprofitat també per exigir que ara ho faci també l'Associació Americana de Psiquiatria (AAP).

L'OMS ha exclòs aquest dilluns la transsexualitat com una malaltia mental i ha incorporat l'ús abusiu dels videojocs com un desordre de comportament en la primera actualització de la seva Classificació Internacional de Malalties en gairebé tres dècades.

Després d'onze anys de treballs, l'OMS ha decidit que la transsexualitat, que és un desordre de la identitat de gènere, surti de l'apartat de malalties mentals -cosa que portaven anys reclamant les associacions LGTBI-, i entri en el dels comportaments sexuals.

Les noves reivindicacions

Es manté d'aquesta forma dins de la classificació perquè quan una persona busqui ajuda mèdica l'obtingui ja que en molts països, si la diagnosi no està inclosa a la llista, el sistema sanitari públic o privat no reemborsa el tractament.

El president de l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) i portaveu del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Eugeni Rodríguez, ha expressat la satisfacció del col·lectiu LGTBI i ha opinat que la transsexualitat "mai hauria hagut d'estar a la llista de malalties mentals perquè l'únic que ha generat és estigma, discriminació i violència cap a aquestes persones".

"Ara, el que cal és que treguin també la transsexualitat del DSM-V, el manual de diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals de l'Associació Americana de Psiquiatria", ha reivindicat.