Se'n va el pintor, però es queden les pintures. El polèmic artista Sean Scully, que ha decidit marxar de Barcelona pel català, mantindrà les seves obres a Catalunya. Concretament, continuaran tant al Museu de Montserrat com a l'església de Santa Cecília, on va inaugurar l'any 2015 l'Espai d'Art Sean Scully.

L'espai artístic amb les obres del pintor està actualment tancat per la manca de turistes, però tornarà a obrir quan la situació millori. És una mena d'exposició permanent, un embelliment de l'església amb tot un seguit de pintures de gran format, frescos i vitralls de l'artista.

Santa Cecília i el Museu de Montserrat

El museu del monestir, en canvi, roman obert i es pot visitar en voler. El seu director, el pare Josep de Calassanç Laplana, manté una molt bona relació amb el pintor, després que bategés a Montserrat el fill de Scully i Tomasko. Com a mostra d'afecte, l'artista va donar al museu un important quadre que va titular La muntanya d'Oisin. Oisin és nom del fill de la parella.

Pel que fa a l'espai artístic, la seva història comença l'any 2005, quan va concebre un projecte artístic per a l'església romànica de Santa Cecília de Montserrat. El projecte es va acabar inaugurant deu anys després, just quan complia setanta anys. Scully va fer en aquell lloc, al peu de la muntanya, una personal interpretació de les catorze estacions del viacrucis, dedicada a la seva mare, una dona que cantava, la qual cosa pot relacionar-se amb Santa Cecília, patrona de la música.

sean scully museo montserrat

La muntanya d'Oisin, el quadre que Scully va donar al Museu de Montserrat / Museu de Montserrat

Segons la web de l'església, el primer cop que l'artista va veure el temple va quedar corprès. Scully volia fer allà quelcom com el que havia fet el seu admirat i estimat Mark Rothko a una capella de Houston (Texas). "Però a Santa Cecília de Montserrat tindria ara la marca de Sean Scully", expliquen.

El pintor també va arribar a oferir 200 obres a l'Ajuntament de Barcelona a canvi que fossin exposades de manera permanent en un espai museístic propi. La iniciativa al final no va tirar endavant, però poc després l'artista va acabar creant el seu Espai d'Art Sean Scully a l'església de Montserrat, construïda el segle X.

Catalanofòbia de la parella d'artistes

Scully i la seva parella, Liliane Tomasko, han anunciat recentment que marxaven de Catalunya per culpa del català. "Anaves a reunions i parlaven completament en català, com dient fes-te fotre", ha lamentat el pintor irlandès. Finalment, no van poder "aguantar a Barcelona per aquesta merda".

L'artista va néixer el 1945 a Dublín (República d'Irlanda), però fa més de trenta anys que es va nacionalitzar nord-americà. Tomasko va néixer a Zuric (Suïssa) el 1967. Més enllà de Barcelona, també vivien a Nova York i a Munic, on no han tingut problemes ni amb l'anglès ni amb l'alemany. Ara han traslladat la seva residència a la ciutat occitana d'Ais de Provença. Tindran problemes quan la gent els parli francès? I si els parlen occità?

 

 

Imatge principal: L'artista irlandès Sean Scully / Església de Santa Cecília de Montserrat