Els serveis d’intel·ligència americans no descarten res sobre l’origen dels misteriosos objectes que els darrers dies han interceptat sobrevolant Amèrica del Nord. Textualment, el general Glen David VanHerck, el cap del Comandament Nortamercià de Defensa Aerosespecial (Norad, de l’acrònim en anglès), assegura que no es descarta res en aquest moment a preguntes dels periodistes americans sobre els quatre objectes voladors no identificats que s’han localitzat i abatut sobre el cel americà i del Canadà els darrers dies. Fins i tot, per no tancar la porta a res, tampoc descarten que l’origen pugui ser alienígena o extraterrestre. 

Més enllà d’aquesta resposta tòpica, la informació més seriosa que disposa el Departament de Defensa i l’administració Joe Biden és que els objectes són d’origen terrícola i, com a mínim un, el primer, és un globus espia enviat des de Beijing. Menys informació ha transcendit dels altres tres, objectes metàl·lics de diferents formes, sense pilots ni tampoc sistemes de propulsió. El primer, el globus, va ser detectat el passat 4 de febrer i des de llavors se n’han abatut, fins ara, tres més, tot i que de formes diferents. Les teories sobre el seu origen han despertat l’interès de molta gent, també d’aquells a qui els encanten les teories de la conspiració.

Tot i l'enorme desconeixement i el mar de dubtes que envolten aquests successos, aquest dilluns en una roda de premsa de la Casa Blanca la portaveu de l'executiu ha afirmat que descarten "indicis alienígenes" en aquests objectes. Tot i això, ha explicat que no en coneixen l'origen i seguiran investigant per obtenir més dades d'aquests artefactes. "No hi ha indicis d'alienígenes o d'activitat extraterrestre. Volia assegurar-me que el poble estatunidenc ho sàpiga i és important que ho diguem des d'aquí", ha afirmat la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, en la seva roda de premsa diària.

Què sabem fins ara dels objectes voladors no identificats?

N’han abatut quatre. El primer el passat 4 de febrer. Després de detectar-lo i analitzar-lo a distància, Joe Biden va donar l’ordre de fer-lo caure i intentar recuperar tot el material possible per poder-lo investigar i aclarir d’on havia sortit aquell globus. Ningú el reivindicava ni en confirmava la seva propietat. Segons la intel·ligència americana el globus havia volat per sobre d’infraestructures crítiques i tenia origen xinès. 

El 10 de febrer els Estats Units van abatre un segon objecte volador no identificat, a Alaska. El dia 11, a la frontera amb el Canadà, i després d’un acord entre Biden i el primer ministre Justin Trudeau, l’exèrcit americà va abatre un tercer objecte amb un F-22. Aquest diumenge, 12 de febrer, la Defensa americana va abatre un quart objecte volador no identificat a la zona nord de l’estat de Michigan. Aquest darrer objecte volava a uns 6.000 metres, tenia forma cilíndrica i va ser abatut amb un míssil disparat des d’un avió militar F-16 de les forces aèries americanes. 

Què són aquests objectes voladors no identificats?

Ningú ho sap. Els Estats Units no descarten res, de moment. Ara per ara, fins i tot, ni ho relacionen i la intel·ligència americana ho tracta com a casos diferents en els quatre casos. El primer, el globus de color blanc que va acabar al mar, i els altres tres, que eren objectes cilíndrics metàl·lics. En el primer cas sí que gairebé tothom assegura que es tracta d’un objecte d’espionatge d’origen xinès, però hi ha més dubtes sobre l’origen dels altres tres que s’han albirat i abatut aquest cap de setmana. 

El del dia 10 era gran com un cotxe petit, el de dissabte, dia 11, en canvi, tenia forma cilíndrica, i l’abatut el dia 12 tenia una forma, segons fonts del govern americà, octogonal. Les investigacions que està fent Defensa, l'FBI i també la policia estatal del Canadà hauran d’ajudar a donar pistes.

Els objectes aeris no identificats són perillosos?

Fins al moment cap font oficial ha donat detalls sobre la perillositat d’aquests objectes, més enllà del risc que suposen per l’aviació civil, els avions comercials, en cas d’impacte. Els informes que Biden ha demanat als seus analistes d’intel·ligència hauran d’ajudar a aclarir si la presència d’aquests objectes voladors no identificats sobre el cel dels Estats Units pot arribar a ser un perill per a la seguretat nacional, ja sigui per un possible risc de destrucció o per l’espionatge que pugui fer una potència estrangera, sigui la Xina o qualsevol altre potencial enemic dels americans. Si bé en el moment que els Estats Units van abatre el globus des de la Xina es va posar el crit al cel, no hi ha hagut cap reacció del govern Xi Jinping quan s’han fet caure els altres tres objectes no identificats.

Cada cop hi ha més OVNI -o FANI, com els hi diuen ara?

Aquests “fenòmens aeris no identificats”, FANI -UAP, unidentified anomalous phenomenon, en anglès-, com s’ha batejat, per evitar el més preocupant OVNI, d'objecte volador no identificat -o UFO en anglès-, tot i que vulgui dir el mateix, són cada cop més freqüents. Haver-ne abatut tres en pocs dies podria generar preocupació, però Melissa Dalton, sotssecretaria de Defensa per a la Defensa Nacional, i tal com recullen diversos mitjans americans, ha assegurat en una roda de premsa al Pentàgon que després de l’aparició del globus detectat fa uns deu dies es van modificar els radars per tal de ser més sensibles en les capes on s’havia albirat el globus per tal de poder-ne interceptar més, un fet que, podria haver fet que es detectessin més objectes d’aquests.

I poden ser extraterrestres?

Més enllà de les declaracions del general Glen David VanHerck, ideals per a fer un titular, no hi ha cap informació que apunti en la direcció que els objectes voladors no identificats abatuts per l’exèrcit americà tinguin origen fora del planeta Terra. Aquests FANI no són plats voladors ni hi ha cap evidència que puguin haver entrat des de fora i menys haver estat enviats per extraterrestres que vulguin iniciar la conquesta de la Terra. “De moment”, seguint la lògica del general Glen David VanHerck.