Els fidels ja poden retre homenatge a Benet XVI. La capella ardent del papa emèrit, que va morir dissabte 31 de desembre als 95 anys, ha obert les seves portes puntualment a les nou del matí. Centenars de persones han fet cua des de primera hora de la matinada per entrar a la basílica de Sant Pere i acomiadar el pontífex. La capella ardent, que romandrà oberta fins a les 19.00 hores durant tres dies, està instal·lada a la nau central de la basílica de Sant Pere del Vaticà, davant de l'anomenat altar de la confessió, al costat del famós baldaquí de Bernini. Milers de persones ja s'han acomiadat del pontífex.

Les restes mortals de Benet XVI van ser traslladats a la basílica des del monestir Mater Ecclesiae, on va residir el papa emèrit des de la seva històrica renúncia el febrer de 2013 i on aquest diumenge va ser vetllat per amics, ciutadans i treballadors del Vaticà, així com pels cardenals i membres de la Cúria. Abans d'obrir la capella ardent a la basílica de Sant Pere del Vaticà s'ha celebrat una litúrgia en privat a la qual han assistit cardenals i les persones més properes al pontífex. Entre els presents, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni.

Cues per accedir capella ardent del papa Benet XVI Sant Pere Vaticà Efe
Cues per accedir a la capella ardent del papa Benet XVI a la basílica de Sant Pere del Vaticà / Foto: Efe

S'esperen 35.000 visites

Els primers fidels en entrar per acomiadar Benet XVI, al costat del qual es trobava el seu fidel secretari, monsenyor Georg Gänswein i el cardenal italià Mauro Maria Gambetti, van romandre enfront de les restes mortals del papa emèrit uns minuts, i alguns van immortalitzar el moment amb els seus telèfons mòbils. La previsió és que unes 35.000 persones passin per la capella ardent per donar el seu últim adeu a Benet XVI durant els tres dies que romandrà oberta. En el cas del funeral, s'espera la presència d'unes 60.000. El funeral, que es farà dijous a la basílica de Sant Pere del Vaticà i podrà seguir-se en directe des de la plaça de Sant Pere del Vaticà.

Cues de bon matí

A les sis del matí ja hi havia centenars de persones fent cua per entrar a la capella ardent, a la qual s'han anat afegint fidels i turistes a mesura que avançava el matí. La presència policial a la zona s'ha reforçat i s'ha tallat el tràfic als carrers adjacents a la Via della Conciliazione.

Els primers a la cua per entrar eren sacerdots estudiants de teologia a Roma procedents de l'Índia que han explicat a Efe que van matinar per donar l'últim adeu a qui consideren el teòleg més gran dels últims segles després de Sant Agustí. Encara que no han viscut plenament el seu pontificat, van dir que "havien estudiat tots els seus textos", que, a més, "per ser papa, nodrien una gran admiració per Ratzinger com a gran teòleg". A la cua hi havia també moltes monges, així com nombrosos romans que van voler acostar-se abans d'incorporar-se a la feina per acomiadar al papa emèrit.

Cues per accedir capella ardent Benet XVI Sant Pere Vaticà Efe
Monges fan cua per accedir capella ardent Benet XVI / Foto: Efe

La basílica de Sant Pere romandrà oberta durant deu hores dilluns, però aquest horari augmentarà dimarts i dimecres, perquè els fidels podran passar davant el cos del papa difunt des de les set del matí fins a les set de la tarda. El dijous a les 9.30 hores el seu successor, Francesc, presidirà el funeral, davant la presència de fidels i delegacions oficials d'Itàlia i del país natal de Ratzinger, Alemanya.