La regulació del lloguer torna a crear tensions entre els socis del govern espanyol. Després de dos mesos de negociació, avui s'ha sabut que la proposta del PSOE no limitarà els preus del lloguer a l'Estat, i els propietaris que rebaixin els preus en les zones amb els preus més disparats tindran una bonificació fiscal en la seva declaració de la renda.   

La proposta, però, no ha agradat gens a Unides Podem. Des de la formació morada exigeixen que el PSOE compleixi amb la seva paraula de permetre als ajuntaments limitar els preus màxims en algunes zones, i per això han rebutjat de ple la proposta dels socialistes, assegurant que no es correspon amb l'acord de govern i acusant-los de mantenir la "bombolla del lloguer" amb diners públics. 

"Incompleix flagrantment l'acord de govern"

Els socialistes volen "estimular l'oferta" de lloguer en comptes d'aplicar "mesures restrictives" com les que proposen els seus socis de govern. Per això proposen baixar del 60 al 50% la reducció general en l'IRPF pels rendiments del lloguer i que la deducció s'incrementi en funció de nous criteris. Per als propietaris que lloguin a un preu limitat, s'hi afegiria una deducció addicional del 10% amb la qual cosa arribaria al 60. També hi hauria reduccions per llogar a joves d'entre 18 i 35 anys (+20%), per la incorporació al mercat d'habitatge habitual (+20%) i per reduir més d'un 10% la renda a l'inquilí (+40%).

En canvi, la proposta del PSOE descarta limitar els preus del lloguer, tal com demana la formació lila així com altres grups d'esquerres i entitats en defensa de l'habitatge. "Això incompleix flagrantment l'acord de govern", critiquen des d'Unides Podem en declaracions a Efe.

Locals i comerços botiga tancats lloguer crisi coronavirus barcelona - Sergi Alcazar

Els socialistes volen "estimular l'oferta" de lloguer en comptes d'aplicar "mesures restrictives" com les que proposen els seus socis de govern. / Sergi Alcázar

A més, remarquen que aquest plantejament farà que, com més cara sigui la renda i més habitatges tingui un propietari, més gran serà el benefici fiscal que rebi. Des d'Unides Podem defensen que la "bombolla" dels preus ha de punxar-se, mentre que la proposta del PSOE aconseguirà tot el contrari, segons la formació morada.

Manca d'acord entre PSOE i Podemos sobre el lloguer

Des de Podemos lamenten que la proposta que el PSOE els va fer arribar ahir a la nit no recull mesures dirigides als grans propietaris constituïts en empreses com Blackstone i la resta de fons, que "podrien seguir cobrant lloguers abusius com fins ara i especulant amb el dret a l'habitatge".

El ministre José Luis Ábalos va confirmar dilluns en roda de premsa que estava ultimant la seva proposta de regulació de lloguer i es va mostrar "optimista" amb la trobada prevista, que ha acabat sense avanços. Fonts de Unides Podem s'han adonat de la manca d'acord evidenciat aquest dimecres a la reunió sobre la Llei d'Habitatge en la qual treballa el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de José Luis Ábalos.