El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha criticat aquest dimecres la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la regulació dels lloguers a Catalunya. En concret, la sentència té implicacions en el Decret Llei 17/2019, de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge.

"És un atac a l'escut social", ha sentenciat Calvet, que ha dit que la sentència "elimina pràcticament el lloguer social a Catalunya". El conseller ha alertat que, en aquests moments, hi ha 3.383 famílies que es troben en diferents fases de gestió del lloguer social, i que ara es posen "en risc". "L'Estat va, una vegada més, en contra de les persones i les famílies més vulnerables del nostre país i, per extensió, en contra de la gent de Catalunya", ha dit Calvet.

 

La sentència va ser publicada dimarts passat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), i estima parcialment el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel PP contra el Decret Llei. La resolució anul·la l'obligació d'oferir un lloguer social quan s'extingeix un contracte, en cas de vulnerabilitat de la família, i la de prorrogar aquest lloguer social una segona vegada si la vulnerabilitat es manté, o en determinats casos d'ocupacions de pisos sense títol habilitant. A més, també desapareix la quantificació de les multes coercitives que es podien imposar en el cas dels habitatges buits, de 1.000 euros mensuals, amb un màxim del 50% del preu de l'habitatge.

En conseqüència, el lloguer social obligatori quedarà reduït a una durada de tres anys i només en casos de desnonaments per impagament de la renda de lloguer. A més, la resolució també implica que només es pot expropiar els habitatges buits per un ús temporal.

La decisió del TC

El Tribunal ha fonamentat l'anul·lació parcial de la norma de la Generalitat en l'argumentació que la figura jurídica del Decret Llei, pensada per afrontar situacions d'urgència i que el Parlament de Catalunya convalida posteriorment, "no era l'adequada", i que la regulació s'hauria d'haver fet mitjançant una llei.

Per a Calvet, la solució es troba a impulsar des dels grups polítics una proposició de llei, amb el mateix contingut que el Decret Llei, després que es constitueixi el nou Parlament de Catalunya, i que es tramiti "ràpidament".

El conseller també ha criticat la "passivitat" del Govern central, per no haver firmat un acord bilateral amb la Generalitat sobre aquesta matèria que podia haver evitat una part dels efectes del recurs.