El nou acord de pau firmat pel Govern colombià i la guerrilla de les FARC ha estat ratificat avui per la Cambra de Representants per majoria absoluta, un dia després que ho fes el Senat, amb la qual cosa s'obre pas a la seva implementació.

La votació, de 130 vots favorables i cap en contra, va ser precedida per un encès debat entre defensors i opositors de l'acord.

La veu del Govern en aquest debat la va portar el cap negociador, Humberto de la Calle, qui va reiterar que en el nou acord es van incorporar "la majoria dels canvis, 57 dels 60 proposats" per l'oposició.

Així mateix, va recalcar que les FARC deixaran les seves armes sota la supervisió internacional de l'ONU però va recordar que la situació actual del cessament al foc és fràgil, per la qual cosa es necessita ratificar l'acord per procedir a la seva implementació.

"Gratitud al Congrés per l'històric suport a l'esperança de pau dels colombians", va escriure el president Juan Manuel Santos en el seu compte de Twitter una vegada va concloure la votació definitiva.

La posició del Govern en el debat d'avui a la Cambra va ser reforçada per l'Alt Comissariat per a la Pau, Sergio Jaramillo, qui va emfatitzar que s'està "tractant d'acabar una guerra de més 50 anys i no pot ser que per embolics jurídics i interpretacions diverses com la del bloc de constitucionalitat no siguem capaços de posar-nos d'acord en el que cal fer, que és acabar el conflicte".

Va valorar que les FARC es van comprometre, entre altres assumptes, a lliurar un inventari de tots els seus béns i actius, amb el qual repararà les seves víctimes.

El nou acord va rebre ahir el suport de 75 senadors i cap en contra en una sessió de més de 12 hores i de la qual es va retirar abans de la votació el grup del Centre Democràtic, partit encapçalat per l'expresident i senador Álvaro Uribe, situació que s'ha repetit avui.

Santos, i el màxim cap de les FARC, Rodrigo Londoño, àlies Timochenko, van firmar el passat 24 de novembre al Teatre Colón de Bogotá el text en discussió en el legislatiu, al qual es van incorporar la majoria de les propostes del no, opció que va guanyar en el plebiscit del 2 d'octubre, quan es va rebutjar el primer acord.

Les discussions a la Cambra van ser també intenses i extenses, un calc de l'ocorregut en el Senat i, tal com s'esperava, el Govern va aconseguir tirar endavant la seva empresa amb el suport de la majoria que té la seva coalició.

Tan segur estava el Govern que Santos ha dit avui en una cerimònia d'ascensos a militars que demà serà el "Dia D" per a l'acord de pau amb les FARC, ja que comencen a córrer els temps perquè aquesta guerrilla arribi a les zones de concentració.

En conseqüència, va explicar el mandatari, demà començarà el cronograma perquè abans del 30 de desembre tots els membres de les FARC estiguin ubicats a les zones de transició.

Després, fins al dia 150, va aclarir el cap d'estat, tindrà lloc el procés de desarmament, gràcies al qual "les FARC hauran lliurat fins i tot l'última arma a les Nacions Unides (...) i hauran deixat d'existir" com a organització armada per convertir-se en partit polític.

Una de les veus del no que es va escoltar a la Cambra va ser la de l'exprocurador Alejandro Ordóñez, qui junt l'expresident Andrés Pastrana (1998-2002) i l'excandidata presidencial Marta Lucía Ramírez, s'han oposat al nou acord, fins i tot, amb les modificacions realitzades.

"El 90 % dels senadors i el 80 % dels congressistes van ser derrotats en el plebiscit del 2 d'octubre, llavors un acord derrotat serà ratificat per un Congrés derrotat. Això és una autèntica burla i un desconeixement del dret a ratificar del poble colombià", va dir Ordóñez en una encesa intervenció.

Pel seu costat, el parlamentari Santiago València, del Centre Democràtic, va advertir que si s'aprova el nou acord, el Congrés incorrerà en prevaricació per substituir el constituent primari.

"Aquest Congrés vol substituir la voluntat del constituent primari, i ho vol fer sense la legitimitat per fer-ho perquè va ser derrotat el 2 d'octubre passat", va dir.