La presència de les dones en l'àmbit de la ciència està molt lluny de d'altres especialitzats professionals. I és menor en les categories superiors. La Secretaria d'Universitats ha volgut evidenciar aquesta situació avui  amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, una jornada que ens recorda els obstacles masclistes que encara persisteixen en l'àmbit científic.

Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya corresponents a l'any 2018, les dones són el 40,5% del personal contractat en el conjunt de les activitats de Recerca i Desenvolupament (R+D) de Catalunya, un percentatge que disminueix fins al 38,5% si la contractació és per a personal investigador.

Pitjor que a Europa

Les xifres catalanes presenten un panorama molt més desigual que la resta d'Europa. Segons la directora de l'Observatori de Polítiques Familiars i responsable de la Unitat d'Igualtat de la UIC Barcelona, Consuelo León, en la majoria de països europeus, "les dones representen almenys el 45% de la comunitat científico-tecnològica".

El desequilibri pel que fa al gènere en la carrera científica s'inicia just després del doctorat. Segons la Secretaria d'Universitats, mentre que en l'etapa predoctoral les dones representen el 55% del personal als centres d'investigació, en les etapes posteriors el percentatge es redueix fins al 27% entre els líders de grup.

Per què no hi ha més dones investigadores?

Les xifres demostren la dissuasió que pateixen moltes dones a l'hora d'avançar a posicions més altes en el seu àmbit laboral. Tal com suggereix l'estudi de la revista Science, les mateixes dones científiques presenten una manca de confiança en comparació amb els seus companys de feina masculins, que comença des dels sis anys i les frena a l'hora de voler escalar de posició en el seu treball.

A més, en l'àmbit científic hi "persisteix una por no confessada a què la maternitat obstaculitzi la trajectòria professional femenina". Aquest fet, que és present en la majoria d'indústries, disminueix la possibilitat que les dones siguin considerades per a càrrecs de responsabilitat, sobretot en el casos que els seus superiors son homes.

A més, això fa que la bretxa salarial de Catalunya, més alta que l'espanyola, sigui del 23% (segons dades del 2019). Irònicament, les dones, que ja són majoria en les universitats, i sobretot en moltes carreres científiques, no aconsegueixen penetrar les esferes més altes dels seus àmbits laborals.

La manca de dones en l'R+D representa una pèrdua del 15% de PIB anual en l'estat espanyol, com va comunicar la ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño.

Foto principal: només el 38% de les investigadores catalanes son dones / Efe