El crim organitzat sempre va un pas per davant de la policia. Sobretot, amb negocis rendibles com el narcotràfic. Els Mossos d'Esquadra, per intentar que aquest desavantatge no sigui tan pronunciat, han apostat per millorar tècnicament per poder combatre aquest tipus de delictes que cada cop són més habituals a Catalunya. La pressió al sud de la Península ha fet que les màfies que entren haixix des del Marroc necessitin trobar altres vies d'entrada, i aquestes les han trobat a la costa de Catalunya. Zones, com les Terres de l'Ebre, el Maresme o la part nord, a l'Empordà, que permet als narcos arribar més propers a França, que serveix de porta d'entrada a Europa, i també en una zona on hi ha menys vigilància. 

Reforç a la guerra del narcotràfic des de l'aire

Els Mossos d'Esquadra han reforçat els darrers anys les investigacions a terra per poder combatre les organitzacions que estan instal·lades aquí i que serveixen de suport logístic als narcotraficants i ara han fet un pas més. Des d'aquest mes de març que s'ha augmentat la pressió al narcotràfic amb un nou dron d'ala fixa que serveix per patrullar la costa catalana a la recerca d'aquestes entrades clandestines d'haixix i també de cocaïna. 

ElNacional.cat ha pogut acompanyar els operadors de la Unitat de Drons de l'Àrea Central de Mitjans Aeris (ACMA) en un dels primers vols tàctics al Maresme amb aquest nou dron adquirit per la Direcció General de la Policia. Els especialistes en drons dels Mossos d'Esquadra han estat els darrers mesos fent formació d'un aparell que la policia catalana és pionera en la seva utilització al sud d'Europa. 

 

El nou dron d'ala fixa dels Mossos permet vols molt més llargs, operar fora de la vista del pilot i amb distàncies de treball que poden arribar als vint quilòmetres des del punt de sortida. També volar sobre el mar i amb càmeres de gravació i de vigilància que permet, a molta distància i, per tant, sense ser detectat pels objectius, aconseguir imatges de matrícules i d'altres informacions necessàries per investigacions o seguiments policials. 

En aquesta operació, una de les primeres ja amb el servei en marxa, els operadors de vol dels Mossos d'Esquadra han desplegat el dron d'ala fixa sobre la costa, a Arenys de Mar (Maresme). Des d'una furgoneta aparcada a la platja han marcat a l'aparell una ruta, segons els seus interessos i els punts a controlar, d'acord amb els investigadors, i quan ha sigut l'hora, ja sense sol, el dron s'ha enlairat -ho pot fer de manera vertical, guanyant així també capacitat operativa- i ha resseguit els punts de la ruta. Si bé el dron pot volar de manera automàtica, amb l'ajuda de la intel·ligència artificial, els operadors són els que s'encarreguen de fer el control de les càmeres i també poden modificar el vol en temps real per apropar-se o seguir algun objectiu en concret. Les possibilitats són exponencials i permet, asseguren els especialistes en aquests aparells de la policia catalana, un salt de gegant amb el control, vigilància i seguiment d'espais d'aquest tipus. Quan el dron s'enlaira és gairebé impossible de detectar des de terra.

Ara, amb aquest dron, els Mossos ja poden dir que van un pas per davant dels narcotraficants. Però els mateixos agents saben que aquest avantatge és temporal. El tràfic de drogues mou ingents quantitats de diners i temen que els narcotraficants també optin aviat per fer ús d'aquests drons per neutralitzar els drons policials o, fins i tot, per fer transports de drogues amb aparells no tripulats.

Més drons

La Unitat de Drons dels Mossos d'Esquadra han adquirit diversos drons, segons les necessitats i especialitats de cada servei, i preparen també un desplegament territorial per tot el país per aconseguir que cada regió policial també disposi d'unitats preparades per poder volar i oferir aquest tipus de servei als operatius del territori. El dron d'ala fixa, a més de la vigilància de la costa catalana, també permet, explica Eric Morales, agent de la Udron, fer vigilàncies a peticions d'investigadors en casos de crim organitzat, narcotràfic o terrorisme i també per fer patrullatge aeri per combatre robatoris en infraestructures crítiques, com les línies de l'AVE.

IMG 3970
Imatge de dos operadors de vol dels Mossos d'Esquadra, a Arenys de Mar / GRS

La majoria de serveis que farà aquest nou aparell dels Mossos seran a petició de les unitats d'investigació, territorials o centrals, si bé no descarten també poder fer patrullatges de vigilància i intel·ligència en zones de la costa catalana, sobretot, amb l'objectiu de reforçar aquesta guerra, ara per ara, sense quarter, que els Mossos intenten lliurar al narcotràfic.

Per terra, mar, aire i ciberespai

Amb aquesta aposta pel control de l'espai aeri, amb els drons, els Mossos segueix la seva línia d'acció que passa per exercir de policia nacional i integral i quedar-se només en el desplegament territorial, per terra, també es vol controlar el mar -amb drons i la Policia Marítima- i també el ciberespai. Amb el desplegament de la policia del mar i la policia de l'aire, els Mossos també estan apostant per la tecnificació, aquest dron nou seria un dels casos pràctics, un aparell que hibrida la part humana amb la intel·ligència artificial, però la policia catalana vol anar a més i té diversos projectes en marxa per apostar per la intel·ligència artificial per transformar la policia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!