No és ciència-ficció. És el que la tecnologia permet aplicar, també, a la policia. I els Mossos d'Esquadra saben que aquest futur pròxim és el camí que han de recórrer si volen ser un operador de seguretat útil per a la societat i eficaç per garantir les llibertats durant els anys que venen. El que es va batejar com smart cities serveix també per donar nom a aquesta transició digital que els Mossos lideren a escala europea i mundial, l'smart police. És una obsessió del comissari en cap, Eduard Sallent, però que ell mateix assegura que és el camí natural i que l'organització només pot avançar en aquest sentit. 

La hibridació de dos plans, un on la policia catalana ja ha excel·lit, al carrer, la feina dels agents que cada dia surten a patrullar els carrers dels barris i les ciutats de Catalunya —i fan valdre la nova uniformitat, la renovació del parc mòbil, entre d'altres—, i també un espai nou, el pla sensorial. I aquí és on Mossos està fent passos de gegant. Amb l'aposta pel control del nou espai aeri, amb la Unitat de Drons i el nou aparell no tripulat, de tecnologia alemanya i israeliana, a mig camí de la tecnologia militar, que permetrà patrullatges més efectius a la costa i que permet també un pilotatge amb intel·ligència artificial (IA), i també amb els plans de futur per dotar totes les comissaries del país amb drons. Aquesta capacitat, aquest nou pla sensorial, inimaginable fa menys de deu anys, permet, també amb les càmeres d'emissió en directe dels helicòpters i també dels vehicles terrestres policials, millorar la gestió dels incidents, quotidians o crítics. 

Mossos d'Esquadra al Mobile World Congress Barcelona 2024 - Miquel Muñoz
Els Mossos han estat presents al MWC de Barcelona 2024 / Foto: Miquel Muñoz

No serà en un futur molt llunyà que un dron policial serà el primer a poder arribar a un incident i permetrà als operatius de camí, i també als comandaments que han de prendre decisions, saber què està passant en un temps rècord. Però no només això, l'aplicació de tecnologia puntera i la IA oferirà a la policia una informació que el cos ja treballa per saber administrar i aplicar. Entre d'altres, les càmeres de trànsit, que permeten detectar possibles plaques de matrícules de cotxes que tenen algun tipus de seguiment especial. Informació que ara ja existeix, però que cal creuar per tal que puguin ser útils policialment i que permeti, automàticament o a petició d'un humà, enviar un recurs, una patrulla, a un lloc. Les possibilitats tenen el límit on els policies d'aquest nou paradigma puguin imaginar. El comissari Garcia Alvira, cap de la Comissaria General TIC, és qui comanda el grup d'agents que treballen per pivotar aquesta transició cap al control, també, del ciberespai de demà.

Millorar les sales de comandament amb inLab FIB

Les sales de comandament, actualment, disposen de molta informació que abans no tenien. Però els comandaments del cos, amb Sallent i Alvira com ideòlegs, volen encara millorar les capacitats i fer que els operadors encara disposin de més eines que facilitin la feina i la facin molt més eficaç. I és aquí on els Mossos d'Esquadra, amb l'expertesa de l'inLab FIB de la UPC que dirigeix el doctor Ernest Teniente, estan treballant amb una eina que, amb IA, ofereixi a les sales de comandament dels Mossos d'Esquadra millorar la gestió dels recursos policials en incidents i millorar les rutes de les patrulles en serveis planificats. Tot i que encara és una prova de concepte, aquests dies al Mobile World Congress de Barcelona s'ha fet la presentació pública després de treball conjunt amb aquest laboratori de la UPC i els Mossos d'Esquadra. 

Mossos d'Esquadra al Mobile World Congress Barcelona 2024 - Miquel Muñoz
La IA permet millorar diversos aspectes de la tecnologia policial / Foto: Miquel Muñoz

L'eina permet activar els recursos necessaris segons els incidents, segons l'experiència en altres incidents anteriors, sabent quantes patrulles són necessàries per atendre un requeriment per una baralla o per un cas de violència de gènere. El mateix programari ofereix als operadors una proposta de tren de sortida de patrulles, segons les necessitats del servei i també de la disponibilitat i temps de resposta dels vehicles policials. Tot i que encara no està tancat l'acord d'adquisició de la tecnologia programada per inLab FIB, s'estan fent passos de gegant. Els investigadors que l'han desenvolupat expliquen l'exponencialitat de creixement que té l'eina, on poden anar sumant capes de complexitat, amb serveis, tipus de patrulles i també amb isòcrones de resposta o mapes de calor de concentració de fets delictius, que farà molt més àgil la gestió i coordinació de patrullatges preventius. L'eina, que encara està en fase inicial, ja ha interessat a policies internacionals que han passat per l'estand dels Mossos d'Esquadra al MWC.

Drons, investigació balística i retrats robot

Durant els quatre dies d'aquesta edició del Mobile de Barcelona els Mossos d'Esquadra també han presentat el dron d'ala fixa adquirit recentment, que també permet ser pilotat amb IA, l'eina d'Indra que utilitzen per investigar la trajectòria de bales, un dels elements claus en investigacions, i que també utilitza la IA i, finalment, també una tecnologia que permet l'obtenció de retrats robots de persones d'interès policial. El futur d'ara al qual els Mossos no en volen defugir per convertir-se en policia integral i nacional per terra, mar, aire i també al ciberespai. No és ciència-ficció.