Les primeres 34 tortugues babaues del niu de 173 ous de la platja de Sant Simó de Mataró ja han nascut, segons ha explicat el director de Polítiques Ambientals i Mitjà Natural de la Generalitat, Ferran Miralles.

A les 6.30 hores del matí de dilluns, va néixer la primera tortuga dels 133 ous que es van quedar al niu de la platja, i s'espera que en les properes nits descloguin la resta d'ous. L'ajuntament de Mataró ha informat aquest dimarts a les xarxes socials del naixement de nou tortugues més que se sumen a les 25 de dilluns. 

D'altra banda, han nascut 34 dels 40 ous que van ser traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d'Animals Marins (Cram), dels quals 28 eren fèrtils i han estat en incubadores.

Uns 170 ous de tortuga

"Es tracta d'una situació que fa anys ens semblava estranya", ha comentat el director, que ha afegit que la posada d'una tortuga en una platja catalana serà cada vegada més habitual.

La xifra de 173 ous posats a la platja catalana és un rècord a Catalunya, i cal tenir en compte que tres d'ells estaven trencats i 130 s'han anat incubant gràcies a la calor de la sorra. Tècnics de Medi ambient han explicat que els ous de tortuga sortiran en nits diferents i que les cries se'n van anant al mar a mesura que neixen.

Alliberament al mar

En tots els casos de posades, s'aplica el protocol científic, tècnic i de col·laboració amb les institucions locals, ha remarcat Miralles. Per salvaguardar els ous que quedaven més exposats a la superfície, amb més risc de perdre's, la Generalitat va decidir traslladar 40 ous, en ser "responsable de la gestió de la fauna salvatge protegida".

Una vegada es tingui constància de quantes tortugues han nascut en total, la major part s'alliberaran al mar però un petit nombre romandran al Cram durant un any.

L'ajuda de voluntaris 

Durant un any es podrà estudiar el seu procés de desenvolupament i aprofundir en el coneixement de la seva biologia, i després de 12 mesos, s'alliberaran a la mateixa platja de Sant Simó de Mataró "equipades amb un dispositiu de seguiment via satèl·lit".

Uns 200 voluntaris han fet torns de tres hores cadascun durant les 24 hores, set dies a la setmana, per custodiar els més de 130 ous que queden a la platja de Mataró, ha explicat el regidor de Serveis Centrals de l'Ajuntament de Mataró, Juan Carlos Jerez.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat