La majoria de les comunitats autònomes continuen adoptant noves restriccions per tal de frenar la cinquena onada de la covid-19. Després de ser rebutjat inicialment, el Tribunal Superior de Justícia de Navarra ara ha decidit autoritzar el toc de queda entre l'una i les sis del matí durant els caps de setmana, els dies festius i les dates (incloses les vigílies) en què s'haurien d'haver celebrat les festes patronals de diversos municipis.

La mesura afecta més de 600.000 persones de 141 municipis de Navarra que presenten un risc molt alt i una incidència acumulada de contagis molt elevada, de més de 250 casos per cada 100.000 habitants en els darrers dies i superiors als 125 casos per cada 100.000 persones en els últims 7 dies. El Govern de Navarra va formalitzar la sol·licitud el dijous, després que l'alt tribunal del territori hagués rebutjat la primera autorització demanada per l'executiu per "no haver concretat les localitats afectades ni les seves dades concretes de contagis".

D'altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia ha validat que la Xunta pugui limitar el nombre de persones que es reuneixin en espais públics o privats (sis a interiors i deu en exteriors) i que puguin prohibir les trobades entre no convivents durant la matinada. Les mesures entraran en vigor una vegada es publiquin al Diari Oficial de la comunitat i es mantindran fins al 7 d'agost.

Les restriccions que apliquen les altres comunitats

El confinament nocturn entre la una i les sis de la matinada ja s'aplica a 165 municipis de Catalunya, a 77 localitats del País valencià, a 53 pobles de Cantàbria i a 141 municipis de Navarra. Quatre ciutats d'Aragó i diverses localitats d'Astúries estan pendents de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de les seves comunitats autònomes, mentre que les Illes Canàries també estan pendents del Tribunal Suprem per poder aplicar el toc de queda. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Canàries va rebutjar-ho i el govern va decidir recórrer i portar el cas a l'alt tribunal.

D'altra banda, sobre confinaments perimetrals, Extremadura té 17 municipis on s'aplica aquesta mesura i a Andalusia també hi ha una localitat on està instaurat, que és Peal de Becerro (Jaén).

Una altra restricció que està en funcionament en alguns territoris és la prohibició de les trobades entre no convivents entre les 1.00 i les 6.00 hores. La mesura s'aplica als municipis de les Illes Balears que tenen una incidència acumulada superior als 450 casos per cada 100.000 habitants i, des d'aquest divendres, també està autoritzada a Galícia.

Un denominador comú és la limitació en els horaris d'obertura de l'hostaleria i dels locals d'oci nocturn. A les Illes Canàries, els locals han de tancar a les dotze de la nit; a l'Aragó, Catalunya i Comunitat Valenciana tanquen a les 0.30 hores; la majoria han d'abaixar la persiana a la una de la matinada (Astúries, Madrid, País Basc o Navarra són alguns exemples); i les que allarguen més, fins a les dues de la matinada, són Múrcia, La Rioja o Castella-la Manxa.

Altres restriccions passen pel tancament de les platges d'aquells municipis amb pitjor incidència a Andalusia entre les 23 hores i les set del matí, la prohibició de colònies o campaments a l'Aragó a partir del dia 29, la prohibició de vendre alcohol a benzineres a Astúries entre les deu de la nit i les sis del matí o la limitació de l'aforament interior al 75% a comunitats com Castella-la Manxa, Madrid o La Rioja.

Finalment, Canàries i Galícia són les dues úniques autonomies que demanaran una prova diagnòstica de covid negativa en les últimes 72 hores, un certificat que corrobori que s'ha passat la malaltia o el certificat de pauta completa de vacunació per poder accedir a l'interior de locals de municipis amb risc extrem.

 

Imatge principal: Una patrulla de la Policia Local d'Ourense (Galícia) vigila una plaça per evitar aglomeracions. Europa Press.