La NASA tornarà a la lluna i ho farà de la mà d'Elon Musk. O, com a mínim, aquest és l'objectiu. En un comunicat, l'agència espacial estatunidenca ha anunciat que ha contractat SpaceX, l'empresa del magnat, per portar dos astronautes al satèl·lit com a part del programa espacial Artemis. Es tracta d'un contracte per valor de 2.898 milions de dòlars.

Concretament, l'empresa de Musk, serà l'encarregada de continuar el desenvolupament del primer mòdul d'aterratge comercial a la lluna, el qual transportarà dos "americans" al satèl·lit. Segons l'agència, un d'aquests astronautes serà una dona, que farà història en ser la primera que va a la lluna. A més, un altre dels objectius del programa és portar "la primera persona racialitzada" a l'astre, segons recull el comunicat.

El projecte, a més, té la intenció d’evolucionar cap a un sistema de llançament i aterratge totalment reutilitzable dissenyat per viatjar a la Lluna, Mart i altres destinacions. La seva arquitectura es recolza en els motors Raptor provats de l’empresa i l’herència de vol dels vehicles Falcon i Dragon. Inclou una cabina espaiosa i dues rescloses per a les passejades lunars d'astronautes.

D'aquesta manera, Musk i la seva nau, SpaceX Starship s'han imposat a un altre dels magnats de la indústria, Jeff Bezos. El fundador d'Amazon va ser l'impulsor del conglomerat d'empreses Blue Origin, que també havia apostat pel projecte Artemis aliant-se amb Lockheed Martin, Northrop Grumman i Draper.

52 anys després que l'humà arribes a la lluna, la NASA té pressa per tornar-hi i volen que el primer vol es faci l'any 2024. "Aquest és un moment emocionant per a la NASA i especialment per a l'equip d'Artemis", ha dit Lisa Watson-Morgan, directora de programes d'HLS del Marshall Space Flight Center de la NASA a Huntsville, Alabama. “Durant el programa Apollo, vam demostrar que era possible fer allò que sembla impossible: aterrar humans a la Lluna. En adoptar un enfocament col·laboratiu i treballar amb la indústria, tot aprofitant els coneixements i les capacitats tècniques provades de la NASA, tornarem els astronautes nord-americans a la superfície de la Lluna una vegada més, aquesta vegada per explorar noves zones durant períodes de temps més llargs", va afegir.

Inspeccionar la superfície lunar

El poderós coet Space Launch System de l’agència llançarà quatre astronautes a bord de la sonda Orion pel seu viatge de diversos dies a l’òrbita lunar. Allà, dos membres de la tripulació es traslladaran al sistema d’aterratge humà SpaceX (HLS) per a l’últim tram del seu viatge a la superfície de la Lluna.

Després d'aproximadament una setmana explorant la superfície, pujaran al mòdul d'aterratge per al seu curt viatge de tornada a l'òrbita, on tornaran a la sonda Orio amb els seus col·legues abans de tornar a la Terra.

Perseverance a Mart

Una altra de les missions en marxa de l'agència que ha despertat gran expectació és la del Perseverance a Mart. A principis d'abril el rober va alliberar l'helicopter Ingenuity: un aparell ultralleuger especialment dissenyat per sobrevolar la superfície del planeta vermell. Els científics de la NASA esperen que aporti informació sobre el comportament d'aquest tipus de ginys a l'aire de Mart, més prim que el de la Terra, ja que la gravetat és un terç en comparació a la del nostre planeta. S'espera que aquests aparells aportin una nova perspectiva de la geologia de l'astre, explorant des de l'aire els indrets on no pot arribar un rover. 

 

Imatge principal, SpaceX Starship NASA /  SpaceX