El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, ha signat aquest matí l'ordre de tancament de la presó de la històrica presó de la Model, que està prevista que es clausuri al juny després d'haver funcionat durant 113 anys.

Ho ha anunciat el conseller en una anotació del seu compte de Twitter després de signar l'ordre per la qual "es clausuren el Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona i el Centre Penitenciari Obert 1, situats tots dos en el terme municipal de Barcelona", és a dir, la Model.

El document constata que la vella presó "no reuneix les condicions òptimes" per seguir funcionant, amb espais en condicions deficients de conservació, la qual cosa requeriria una inversió milionària per millorar-los. A més, malgrat les inversions en les inversions tecnològiques dels últims anys, "els sistemes de seguretat del centre no compleixen els criteris de seguretat definits en els nous equipaments construïts".

Una disposició transitòria també estableix que la Model seguirà funcionant temporalment "fins al moment en què s'hagi culminat el trasllat de la totalitat de la població reclusa a altres establiments penitenciaris". A més, l'ordre signada per Mundó concedeix l'autorització al director de Serveis Penitenciaris "perquè adopti les mesures que siguin necessàries per desplegar el que disposa l'ordre".