Unes 670.000 persones van recórrer aquest dissabte els carrers del centre de Londres en una protesta per demanar al govern britànic que convoqui un nou referèndum del Brexit. La multitudinària manifestació -que va acabar davant el Parlament- es converteix així en la mobilització més gran d'oposició a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

L'alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, es va afegir a la mobilització organitzada per la campanya People's Vote a la capçalera de la qual es van situar centenars de joves, alguns dels quals encara no tenien edat per votar en el referèndum de juny de 2016, en el qual el 51,9 % dels participants van triar trencar els llaços amb la UE.

"Em manifesto pel meu futur" i "Atureu el 'brexit' dels 'tories'", eren alguns dels lemes que podien llegir-se a les pancartes dels manifestants, que també portaven cartells que criticaven les "mentides" de l'exministre Boris Johnson, la figura principal de la campanya favorable a la sortida de la UE el 2016.

L'estudiant Emily Longman, una de les manifestants, de 20 anys, va explicar a la cadena BBC que no va poder votar al primer plebiscit perquè li faltaven quatre mesos per complir 18 anys. Longman va indicar que està aprenent espanyol i vol anar a estudiar l'estranger el proper any, però va lamentar que "ningú no sap que passarà amb els fons per al programa Erasmus", una vegada el Regne Unit surti del bloc comunitari.

Aleta Doyle, de 46 anys, va acudir a la marxa des de Peterborough (centre d'Anglaterra), a unes dues hores amb cotxe de Londres, per defensar "el futur" dels seus fills i la "unitat europea".

La conservadora Anna Soubry, una de les parlamentàries del partit de la primera ministra, Theresa May, que s'oposen al "brexit", es va dirigir a la multitud en acabar la marxa davant el Parlament i va assegurar que la protesta demostra que "la majoria" en vol una nou consulta.

La ministra principal d'Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, va assegurar en un missatge de vídeo que defensarà la convocatòria d'un referèndum que inclogui l'opció de romandre a la Unió Europea. En aquest mateix sentit, l'alcalde de Londres va dir que una nova consulta no s'ha de limitar a recolzar o rebutjar l'acord al qual el Govern pugui arribar amb Brussel·les sobre les condicions de sortida, sinó que ha de permetre pronunciar-se en contra de trencar amb la UE. "Algunes de les promeses que es van fer fa dos anys no s'han materialitzat. Ningú no estava parlant llavors sobre la possibilitat d'un mal acord, o que no hi hagués un acord en absolut", va dir Khan.

La qüestió d'un nou referèndum va provocar discrepàncies dins del laborisme en l'últim congrés del partit, celebrat al setembre, en el qual el líder de la formació, Jeremy Corbyn, va afirmar que el seu principal objectiu és que es convoquin unes eleccions generals. Corbyn, que s'ha mostrat partidari que el Regne Unit abandoni el mercat únic i forgi una nova relació amb la UE, ha estat avui a Ginebra per reunir-se amb l'expresidenta de Xile Michelle Bachelet. "El Regne Unit abandonarà la Unió Europea, però nosaltres hem de treballar units, juntament amb altres països, per resistir la pressió dels que volen minar els drets i les proteccions dels treballadors", va declarar Corbyn a mitjans britànics.

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va visitar una exposició d'art en la seva circumscripció electoral de Maidenhead (oest de Londres), on va rebutjar fer declaracions a periodistes locals. May confia a assolir en les properes setmanes un acord amb Brussel·les sobre les condicions de sortida de la UE, un text que haurà de sotmetre a votació en el Parlament britànic.