Tenir un gos porta moltes satisfaccions, però també responsabilitats. Una d’elles és complir les normes per tal que la convivència amb els ciutadans sigui satisfactòria. Per això des d’aquest dilluns, els amos dels animals de companyia hauran de portar el seu gos lligat pels carrers de Barcelona fora de les 109 zones que l’Ajuntament ha habilitat per poder portar l’animal sense corretja. Qui no ho faci s’exposarà a una multa de 100 euros, que pot arribar fins als 300 si es considera que comporta una situació de perill, però que pugen fins als 600 euros si el gos es troba en una àrea infantil, i fins i tot poden arribar als 2.400 euros si la raça del gos és considerada com potencialment perillosa. Es calcula que Barcelona té més de 180.000 gossos, i es fa indispensable una regulació que eviti problemes de convivència o situacions perilloses.

🐶 On pots portar el gos deslligat a Barcelona?
 

Un ZUC a menys de 10 minuts caminant

L’Ajuntament de Barcelona va habilitar recentment 109 zones d’us compartit (ZUC) distribuïdes pels deu districtes i els 73 barris de la ciutat perquè els animals s’esbargeixin, socialitzin i puguin fer activitat física sense necessitat d’anar lligats en determinades franges horàries, de matí i tarda. Fora de l’horari estipulat els gossos han d’anar lligats. Aquesta és la gran diferència amb els pipicans, que són espais exclusius per a gossos. En canvi, les ZUC són àrees on conviuran els animals i els ciutadans. Són 921.953 m2 d’espais de convivència amb la resta de ciutadans i, a diferència de les àrees tancades per a gossos, les ZUC es despleguen en carrers, places, rambles, parcs o altres espais de la via pública. L’objectiu de l’Ajuntament és que el 95% del veïnat tingui un espai ZUC a menys de deu minuts caminant de casa. Algunes àrees destacades són l’avinguda de Josep Tarradellas, el passeig de Sant Joan, la Plaça Tetuan, els parcs del Clot, la Ciutadella, Trinitat Vella, la plaça de la Gal·la Placídia o la zona forestal del Parc Güell. El consistori vol anar ampliant aquestes zones i la previsió és que puguin arribar fins a les 125.

Consulta els espais i les franges horàries

Els gossos hi poden anar sense lligar sempre que restin al costat de la persona responsable i sota el seu control visual i estiguin educats per respondre a les seves ordres. La persona responsable ha de vetllar perquè el seu gos pugui córrer, jugar, socialitzar i fer les seves necessitats sense produir molèsties a l’espai. Així i tot, l’ús d’aquestes zones no és extensible als gossos potencialment perillosos, que sempre han d’anar lligats i amb morrió, per requisit legal.   A partir d’aquest 18 de desembre, a la resta d’espais de la ciutat (espais que no són ni àrees de gossos, ni àrees d'esbarjo per a gossos, ni espais per a gossos deslligats ni platges fora de la temporada de bany) els gossos hauran d’anar sempre lligats en compliment de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA). Les zones ZUC de l'Ajuntament de Barcelona no agrada a tothom. El col·lectiu Espai Gos BCN, que aglutina famílies amb gos de la capital catalana, ja va mostrar el seu rebuig. En un comunicat que van publicar el passat 30 de novembre, asseguraven que la decisió de l'Ajuntament d'habilitat les zones ZUC en horaris determinats, “no només és un insult per a les famílies amb gos, també és maltractament animal”, ja que poder-los tenir deslligats en franges horàries, en principi de dues hores, “no només impossibiliten el benestar de l’animal, sinó que directament el col·loquen en una situació d’amuntegament”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!