L’Ajuntament de Barcelona va culminar el passat novembre el desplegament de les noves zones on els gossos poden anar deslligats en determinades hores del dia, convivint amb la resta d’usuaris i usuàries dels espais. Les 109 zones d’us compartit (ZUC) estan desplegades pels 10 districtes i els 73 barris de la ciutat. A la ciutat de Barcelona, els gossos disposen d’un total de 225 espais per al lleure on poden anar sense lligar. A més de les 109 zones d’us compartit ZUC, hi ha 70 àrees de gossos, 46 àrees d’esbarjo per a gossos i la platja de Llevant durant la temporada de bany.

⚠️ Multes per portar el gos deslligat pel carrer a partir d’aquest dilluns a Barcelona
 

mapa gossos barcelona V2
Mapa dels espais per a gossos deslligats

Durant els horaris en els quals els gossos poden passejar sense corretja, la resta de la ciutadania també pot passejar sense gos. Són espais compartits en què es fomenta la bona convivència i l’ús comú de l’espai públic. Estan convenientment senyalitzats i en aquest cartell es poden consultar les franges horàries en les quals es pot fer ús. També es pot consultar la web de l’Ajuntament.

A diferència de les àrees per a gossos i d’esbarjo, les àrees ZUC no disposen de material de neteja per recollir les necessitats de l’animal. Cada propietari és responsable del benestar del seu gos i de recollir-ne els excrements, tant si estan en una àrea específica per a gossos com si no. S’han de posar en una bossa, lligar-la bé i dipositar-la al contenidor de rebuig o a la paperera. Els orins també cal netejar-los amb aigua (el que és millor és portar una ampolla amb aigua) per no deixar-ne rastre.

En la resta dels parcs urbans, el gos haurà d’anar degudament lligat. Hi ha determinats parcs on no es permet l’entrada de gossos, ja que pel seu caràcter històric o artístic, requereixen certa cura per evitar-ne el deteriorament i ajudar en la protecció dels elements vegetals i patrimonials. Aquesta prohibició està indicada a l’entrada dels jardins.

Recomanacions per a un espai per a gossos deslligats

  • L’itinerari des de casa fins a la zona on es pot treure la corretja forma part del passeig. Intenta perllongar el camí entre 10 i 15 minuts, caminant tranquil·lament i deixant que el gos ensumi. D’aquesta manera el gos arribarà més relaxat.
  • En arribar al parc, evitar que el gos tingui comportaments bruscs o violents. Si està excitat, atura’t, distreu-lo dels altres gossos i calma’t.
  • El llenguatge corporal i l’actitud són senyals que els gossos llegeixen molt bé: no li cridis, no facis estrebades amb la corretja ni l’obliguis a seure. El gos entendrà que només el deixaràs anar quan estigui calmat i serà fàcil d’aconseguir si al trajecte fins a l’àrea de gossos o l’espai per a gossos deslligats ha estat tranquil, ha ensumat i ha fet les seves necessitats.

Poden anar deslligats en les platges de Barcelona?

Sí. Fora de la temporada de bany, els gossos poden passejar per totes les platges de la ciutat sense anar lligats. Durant la temporada de bany, només està permès accedir amb el gos a la zona habilitada a la platja de Llevant. En aquesta àrea els gossos poden anar sense lligar entre les 10.30 hores del matí i les 19.30 de la tarda. L'única excepció són els gossos d’assistència, que poden accedir sempre amb ells a les platges.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!