Els Mossos d'Esquadra crearan una unitat específica per investigar delictes d'odi arran de l'auge progressiu d'aquest tipus d'actes que s'ha detectat en els darrers anys, segons expliquen el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el comissari d'Informació del cos policial, Xavier Porcuna, en una entrevista a El Periódico.

Al text s'especifica que Sàmper i el major dels Mossos Josep Lluís Trapero van acordar el novembre passat crear la Unitat Central de Delictes d'Odi i Discriminació. La nova divisió policial dependrà de l'Àrea Central d'Informació i la dirigirà un sotsinpector. La formaran agents amb perfil d'investigador i d'analista amb estudis acadèmics en àrees com la psicologia o la sociologia.

Sensibilitzar els agents

La voluntat dels màxims dirigents del cos, segons revela Porcuna, és "crear una cultura corporativa que sensibilitzi els agents", en un moment en què es denuncien el 20% dels delictes.

L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya impartirà matèria sobre aquesta qüestió i els agents, tant de Mossos com de policies locals, rebran indicacions de la unitat central. Tot plegat amb l'objectiu de poder fer aflorar la xifra real d'aquest tipus delictiu.

La majoria no denuncia

Segons el citat mitjà, els delictes d'odi s'han triplicat durant l'última dècada a Catalunya. El 2010 es van denunciar 169 fets i el 2019, 524. Segons l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), el 80% de les persones o col·lectius que pateixen agressions, amenaces o insults per les seves conviccions polítiques, orientació sexual, creences religioses o ètnia, no denuncien els delictes.

Un dels darrers delictes d'odi que s'ha produït a Catalunya va ser aquest dimecres quan tres joves van intentar cremar viu un sensesostre mentre dormia al carrer al centre de Barcelona.

sensesostre gasolina Twitter Cup ciutat vella

El sensesostre que tres joves van intentar cremar viu / Twitter @cupciutatvella

Els fets van passar aquest dimecres al matí, cap a les 8:00 a prop del Gimnàs Social de Sant Pau, al barri del Raval de Barcelona. "Aquest matí a les 8:00, tres joves amb estètica neonazi, han ruixat amb gasolina a un usuari sense llar que dormia a la porta del gimnàs",  explicaven des del gimnàs en una piulada.

Agressions personals i virtuals

El Periódico explica que el 93% dels delictes d'odi que es cometen a Catalunya es fan de forma presencial i que només el 7% tenen lloc a l'entorn virtual. A Barcelona ja existeix la Fiscalia de delictes d'Odi que permet que policies i el ministeri públic puguin actuar d'ofici per investigar delictes d'aquest caire sense necessitat que la víctima denunciï els fets formalment. 

Tot i això, el comissari Porcuna assegura que el cos de Mossos aspira a millorar la instrucció dels atestats. "Treballarem de forma coordinada amb la fiscalia i els jutges i farem un seguiment de cada cas per comprovar si han acabat en condemnes per odi o no".

Foto principal: Un Mosso d'Esquadra dins una comissaria / Carles Palacio