Els Mossos d’Esquadra mantenen controlades i bloquejades les dues entrades al barri del Pinar de Rubí, al Vallès, on dimarts passat es va fer un dels escorcolls relacionats amb l’operació antiterrorista que la policia catalana i la Guàrdia Civil va fer en diversos punts de Catalunya i també a Mèrida, a Extremadura. Va ser just en aquesta zona, un barri de cases barates, on es buscava detenir un dels cinc objectius d’aquesta nova operació antiterrorista de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra. Quan es va fer l’assalt, però, els agents no van trobar-hi l’home, que va poder escapar. 

Imatge peces Caso (14)
Soufian El Hannach, l'home que busquen els Mossos al barri del Pinar, a Rubí / GRS

Per tal de localitzar-lo, doncs, els Mossos d’Esquadra han tancat les entrades i sortides al barri del Pinar i es revisen, un per un, els cotxes que volen sortir del barri i tornar-hi a accedir. Només hi poden entrar els veïns, segons han explicat alguns testimonis. També es controla, i s’identifica si és necessari, a les persones que entren i surten caminant d’aquest barri de l’exterior de Rubí.

Els Mossos d’Esquadra busquen un home, Soufian El Hannach, que si bé té la nacionalitat espanyola, és d’origen estranger, i és l’únic que falta per detenir dels cinc objectius que els especialistes contra el terrorisme dels Mossos i la Guàrdia Civil van marcar quan van explotar la investigació a l’inici d’aquesta setmana. 

 

La pressió vol fer que els veïns puguin dir on s’amaga l’home o que ell mateix s’entregui i així facilitar que els agents aixequin els check-points instal·lats a les entrades al barri. El Pinar és un punt on conviuen, en cases humils, famílies d’ètnia gitana i persones estrangeres, moltes vingudes des de països del Nord d’Àfrica.

Dos dels detinguts, en llibertat

Dels altres quatre detinguts, tres d’ells van ser enviats a Madrid per ser entregats avui a l’Audiència Nacional, al jutjat central 6, que és qui ha liderat la investigació, i han quedat en llibertat després que la Fiscalia de l’Audiència Nacional no hagi demanat la presó com una de les mesures cautelars a l’espera que arribi el dia del judici. Els tres que van ser traslladats a l’Audiència Nacional són el txetxè German Bagaev i els espanyols Tarek San Juan i Pedro Valero Gil, aquest darrer, detingut a Mérida. El quart detingut, investigat per Salut Pública, no ha estat entregat a l'Audiència Nacional.

La investigació relaciona Bagaev, de nacionalitat russa, amb el gihadisme que sorgeix de la república russa de Txetxènia i també amb Síria, segons ha pogut saber ElNacional.cat.

Davant del jutge de l’Audiència Nacional els tres s’han acollit al seu dret a no declarar i a falta de la petició de presó per part de la Fiscalia, han estat deixats en llibertat amb càrrecs. Els dos que estaven en llibertat abans de ser detinguts hauran de comparèixer davant dels jutjats periòdicament i no podran sortir del país. En el cas de German Bagaev, que ja era a Brians, i pendent de ser expulsat, tornarà a la presó catalana i ara no podrà ser expulsat de l’Estat per aquesta causa oberta.