German Bagaev és un home de nacionalitat russa, originari de Txetxènia, que va entrar a Catalunya l’any 2019 per la frontera de la Jonquera. Allà, juntament amb un home amb passaport ucraïnès, va ser detingut. Al cotxe portaven una granada de mà i estaven de camí al País Valencià, on tenien com a objectiu matar un home. En aquell moment, però, encara no estava vinculat al terrorisme gihadista. La Guàrdia Civil el va detenir i l’any 2022, sense que es pogués aclarir públicament quin era el seu objectiu, ell i el seu company, van rebre l’ordre de ser expulsats de l’Estat. No es va dur a terme. Des de llavors, ha estat a la presó de Brians 2, on darrerament tenia un comportament exemplar. 

Ell no ho sabia, però tenia els ulls dels investigadors de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra a sobre. Fins aquest dimarts a primera hora, a les sis, quan una trentena d’homes, entre agents dels Mossos i també de la Guàrdia Civil, acompanyats d’agents judicials, han entrat a la presó i l’han detingut, de nou, ara investigat per la seva relació amb el terrorisme gihadista. El consideren un dels principals investigats d'aquest nou cop al terrorisme a casa nostra.

Operació coordinada en diversos punts de Catalunya

A la mateixa hora, a Sant Pere de Ribes, a Rubí, a Martorell i a Mérida, aquest darrer, a Extremadura, s’ha iniciat també un operatiu que tenia com a objectiu detenir a quatre homes més, tots relacionats, presumptament, amb aquesta facció gihadista que sorgeix del Caucas del Nord on els islamistes radicals, en contra dels interessos del Kremlin, volen imposar un califat en algunes de les repúbliques russes com, entre d’altres, Txetxènia, d’on és originari German Bagaev, l’home que els Mossos i la Guàrdia Civil creuen que liderava aquesta cèdula que tenia intenció d’aconseguir armes per cometre un atemptat terrorista en territori espanyol. Els investigadors especialistes en antiterrorisme creuen que encara no s’havien escollit els objectius, però que tenien la capacitat, pels coneixements que tenia Bagaev, tot i estar entre reixes, per aconseguir armes.

 

Al voltant de les vuit del matí d’aquest dimarts ha sortit en direcció a Madrid, on serà escoltat, si vol parlar, davant del jutjat central 6 de l’Audiència Nacional, que és qui ha liderat aquesta investigació judicialment, amb els agents d’Informació dels Mossos i de la Guàrdia Civil. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la investigació que s’ha explotat avui també ha trobat vincles dels detinguts amb Síria. Quan es puguin conèixer més detalls del sumari del cas es podrà arribar a tenir una visió més general de la magnitud d’aquesta nova investigació dels Mossos contra l’amenaça del terrorisme islamista. 

El que està clar, ara per ara, és que aquestes detencions no formen part d’una més de les recurrents que els cossos de seguretat fan contra grups islamistes que fan propaganda digital i adoctrinament, avui, s’ha tocat os en una investigació important i rellevant, asseguren fonts de la guerra contra el gihadisme dels dos cossos policials.

photo1705390407
Imatge d'un dels escorcolls de l'operació antiterrorista d'avui a Catalunya i Extremadura / CME

Tots els detinguts, cap a Madrid

A la presó de Brians 2 també s’ha interrogat un company de German Bagaev, un home marroquí. Els agents, però, no se l’han emportat i segueix a la presó del Baix Llobregat. No consta que hagi estat imputat en aquesta xarxa criminal terrorista. Els altres detinguts, igual que l’home de nacionalitat russa, han estat traslladats a Madrid. La investigació ara entra en una segona fase, amb els objectius ja detinguts, i els analistes hauran d’esbrinar quins objectius tenien els presumptes terroristes i si havien marcat objectius o estaven en una fase de contactes amb el crim organitzat per fer-se amb armes