Diverses unitats dels Mossos d'Esquadra estan rebent aquests dies formació i material d'ordre públic per reforçar el cos. Són agents que habitualment no treballen al carrer i que ara són els encarregats de formar les línies policials estratègiques davant d'un edifici, per exemple.

Fa unes setmanes es va fer formació a diversos agents i aquest dilluns s'ha seguit repartint vestuari i material a agents d'unitats que no tenen res a veure amb la feina que fan els antiavalots. Són agents del cos que habitualment fan altres tasques, com els Mossos que són a les presons o en algunes oficines. Les diferents àrees han posat a disposició de la Direcció dels Mossos agents per reforçar la seguretat al carrer.

Des de la Direcció General de la Policia s'explica que la mesura s'aplica "habitualment", quan les necessitats del moment ho requereixen, i que aquests dies hi ha "molta més gent que ha d'estar disponible per evitar qualsevol conflicte al carrer".

Sobre l'ús de les armes i el material d'ordre públic, fonts de la direcció dels Mossos expliquen que qualsevol policia pot fer servir tot el material, ja que han rebut formació per a això. I detallen que es va fer una formació específica fa un temps sobre l'ús d'armes llargues derivat de les necessitats del nivell 4 d'alerta antiterrorista.

Diverses fonts policials apunten que els moviments interns per reforçar les unitats d'ordre públic són normals davant la situació que està vivint els darrers dies Catalunya.

L'1 d'octubre ja van entrar en servei una part d'aquests agents de reforç. Al matí, mentre en els col·legis se celebrava el referèndum, i després de les primeres càrregues policials del CNP i la Guàrdia Civil, un autocar va desencotxar desenes d'agents a la plaça Sant Jaume que van entrar al Palau de la Generalitat per reforçar la vigilància de l'edifici.