Els Mossos d'Esquadra han presentat aquest matí l'informe sobre com va ser el dispositiu de l'1 d'octubre i la descoordinació que hi va haver amb els cossos de seguretat de l'Estat. 

La jutgessa Mercedes Armas els va demanar, tant als Mossos com a la Guàrdia Civil i al Cos Nacional de Policia, un informe sobre el dispositiu que es va desplegar durant la votació del referèndum. El primer a arribar ha estat el dels Mossos on queda reflectit el que va avançar ahir El Nacional, que Diego Pérez de los Cobos no va coordinar res i, a més, va suspendre les tres reunions previstes per aquell dia.

L'informe de Mossos

L'informe exposa que el responsable de coordinar tot el dispositiu policial de l'1-O i de donar les ordres operatives al CNP, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra, que va imposar el govern de l'Estat espanyol, no va fer res en tot el dia i va anul·lar les tres reunions de coordinació que hi havia previstes. 

Diego Pérez de los Cobos va afirmar que desconeixia les càrregues policials que s'estaven produint a primera hora del matí en diversos col·legis de votació i que no tenia informació de res. 

De los Cobos no va coordinar el dispositiu de l'1-O però no detalla qui ho va fer ni per ordre de qui van actuar els escamots de la Guàrdia Civil i CNP que van tancar col·legis a la força i van carregar contra la població civil.

Reunions fantasma

L'1 d'octubre, a les 10 del matí hi havia una reunió de coordinació a la Delegació del Govern espanyol, en què ni la Guàrdia Civil ni CNP assisteixen i deixen plantats els comandaments dels Mossos d'Esquadra. És en aquell moment en què es comunica que no es faran cap de les tres reunions previstes de coordinació que s'havien de fer al llarg del dia amb els tres cossos policials.

A mig matí De los Cobos manifesta en una conversa en privat que no s'estan coordinant els cossos policials i que desconeix les operacions que estan portant a terme cada un d'ells. El número 3 del Ministeri d'Interior, destinat a Catalunya per organitzar tot el dispositiu de seguretat i per donar les ordres a tots els cossos policials, no va voler coordinar res i va anul·lar totes les reunions previstes.

Cap cos policial, a més, tenia coneixement del que feien els altres, de manera oficial. Així es van anar assabentant de les diferents càrregues pels mitjans de comunicació i les transmissions internes en el moment que succeïen.