L'Audiència de Barcelona ha ordenat investigar si la mort de deu pacients al servei de cardiologia de la Vall d'Hebron tenen alguna relació amb les retallades en sanitat perquè, en cas que sigui així, el tribunal assegura que "podríem estar davant de diversos delictes d'homicidi per omissió o per imprudència".

Segons publica avui La Vanguardia, la decisió parteix de la denúncia presentada per qui era el cap del servei de cirurgia de l'hospital citat, Manuel Galiñanes, que fa més d'un any i mig que lluita per donar a conèixer com han impactat les retallades en la sanitat pública.

Galiñanes havia posat en coneixement de la Fiscalia les morts a cardiologia, però ho va arxivar després que l'Institut Català de la Salut negués qualsevol tipus d'irregularitat. Va ser llavors quan va decidir presentar una denúncia al jutjat, però també es va arxivar sota l'argument que "la crisi econòmica no ha de ser objecte de control judicial".

Després d'això, l'advocat del doctor va tirar pel dret i va interposar un recurs a l'Audiència de Barcelona, que ara obliga el jutge a obrir una investigació per indagar si aquestes deu morts tenen a veure amb les retallades i la manipulació de les llistes d'espera.

L'excap de cirurgia de la Vall d'Hebron denunciava que hi havia pacients que necessitaven ser operats amb urgència i no es va fer i assegura que per justificar-ho es van manipular les llistes d'espera. També explica que aquests casos, que van tenir lloc entre agost del 2015 i maig del 2016 no podien esperar més de 90 dies i, per contra, van arribar a superar els 140.