L'Instituto de Salud Carlos III, dependent de Sanitat, eleva a 360 les morts atribuïbles a les altes temperatures registrades en els cinc primers dies de l'onada de calor que afecta a Espanya i que es corresponen amb el període que va del 10 de juliol, inici de l'onada, el dijous 14. Ara per ara no es poden conèixer les dades per territoris i per tant és impossible concretar les víctimes que s'ha cobrat l'onada de calor a Catalunya. L'última dada que recull l'estadística de Monitoratge de la mortalitat diària per causes atribuïbles a l'excés de temperatura és la referida al 14 de juliol, que es considera el pic màxim de l'onada, i que va sumar només aquell dia un total de 93 morts, desde el dia 10, la tendència ha estat ascendent amb 15 morts aquella jornada i pràcticament el doble (28) en la següent.

Els dies 12 i 13 les defuncions per excés de calor han continuat creixent. De fet, el dimarts 12 van morir per aquesta raó 41 persones i 60 dimecres 13. Les temperatures més extremes que s'estan registrant en nombrosos punts del país des de diumenge van començar a remetre ahir, divendres, si bé totes les comunitats peninsulars i les Balears continuen en alerta davant dels elevats registres que encara es registraran, de fins a 44 graus en alguns llocs.

Alerta roja

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) posa aquest dissabte en alerta roja a cinc comunitats -Aragó, Cantàbria, Extremadura, Navarra i La Rioja- en vista de les altes temperatures, que podran arribar als 44 ºC durant la tarda, i en situa unes altres set en avís taronja. Entre les 13h i les 20h de dissabte, l'alerta per a aquestes cinc comunitats en vermell és de "risc extrem", mentre que a Andalusia, Castella i Lleó, Castella-La Mancha, Catalunya, Galícia, Madrid i el País Basc l'avís taronja anuncia un "risc important".

Les màximes més elevades, producte de l'onada de calor que des de dimarts asfixia al país, es registraran en Badajoz, on s'espera assolir fins i tot els 44 ºC i on el risc extrem es podrà mantenir fins a les primeres hores de la nit. A diverses zones de Jaén, així com a Càceres, els termòmetres podran marcar els 43 ºC, mentre que Saragossa, Navarra, La Rioja, Còrdova, Sevilla, Osca, Saragossa, Toledo, Lleida i Tarragona la màxima serà de 42 ºC. A Astúries, Múrcia, Comunitat Valenciana i les Illes Balears, l'Aemet avisa que hi haurà així mateix risc per temperatures, encara que menor, ja que les màximes podran arribar als 38 ºC en el cas de la Comunitat Valenciana, el que situa aquestes comunitats en avís groc. D'altra banda, es preveuen fenòmens costaners al Litoral gadità i a l'Estret de Cadis, on en bufarà vent de Llevant de força 7 a la regió occidental i mar endins al sud de Trafalgar.