Xavier Gramona, un referent del sector del vi i el cava a Catalunya i vicepresident de la centenària firma de vins 'Gramona', ha mort aquest divendres amb 63 anys. Nascut en 1959, pertanyia a la cinquena generació del celler Gramona. El conegut viticultor ha mort per les complicacions cardiovasculars derivades d'una caiguda mentre treballava el dijous de la setmana passada en el celler de Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona). El dimecres l'equip mèdic havia indicat a la família que el seu estat millorava, que faria falta una operació, però que es mantenia estable, però el dijous a la nit Gramona va empitjorar i va entrar en coma, i aquest divendres al matí ha mort, segons ha confirmat el seu fill, Leo Gramona.

🟢 Xavier Gramona: “Vam triar no vendre més ampolles, sinó compartir cultura de vi”

Conjuntament amb seu cosí Jaume, enòleg i president de l'empresa, ha encapçalat la cinquena generació dels Gramona, que en 2021 van complir 100 anys elaborant espumosos i 141 com a viticultors. Els dos cosins van apostar per criances llargues i per la sostenibilitat, i ara treballaven en el traspàs de la direcció de la companyia a la sisena generació: Lleonard (fill de Xavier) i Roc (de Jaume).

Xavier Gramona havia crescut coneixent la tradició familiar en les vinyes de Sant Sadurní d'Anoia, però va començar treballant en el sector empresarial i financer fora del celler fins que, amb 35 anys, va començar a involucrar-se en l'empresa. De jove no tenia interès a treballar al celler familiar i que va ser Manuel Vázquez Montalbán, admirador del clàssic vi del seu celler familiar III Lustros, qui va obrir-li els ulls i el va fer voler continuar amb la tradició familiar i seguir elaborant escumosos. Xavier Gramona va explicar la seva història en una entrevista amb La Gourmeteria d'ElNacional.cat

En 2017, Gramona va ser un dels impulsors de l'escissió que es va produir en el sector dels espumosos catalans, com a resposta a anys de pèrdues de rendibilitat en el sector del vi, i el seu celler va liderar la creació d'una nova firma, Corpinnat, amb la que quasi una desena de productors catalans de vins espumosos del Penedès van desvincular-se del Consell Regulador del Cava i de la D.O. Cava. L'objectiu de Corpinnat, de la qual havia estat president el mateix Xavier Gramona, era reivindicar el vi espumós de qualitat del Penedès.

Mostres de condol

Des que s'ha conegut la mort de Xavier Gramona aquest dissabte, s'han succeït els missatges de condol en memòria d'una persona tan rellevant al sector vitícola català. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat que Gramona era "un referent del sector vitivinícola i emprenedor incansable". El creador i codirector del Fòrum Gastronòmic Pep Palau, per la seva part, ha destacat el "talent i sensibilitat" de Gramona, que "tant va aportar al sector del vi". "Una figura cabdal que trobarem molt a faltar", conclou Palau. També s'ha pronunciat la directora de l'Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat (Incavi), Alba Balcells, que ha destacat en un missatge a les xarxes socials que Gramona tenia "valors, elegància, qualitat humana i talent": "Demostrant que una empresa familiar del nostre país pot ser una gran empresa. La petjada dels artesans del temps que perdurarà".