L'oncòleg català Josep Baselga ha mort aquest diumenge als 61 anys. Segons ha avançat La Vanguardia, ha mort a causa de la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, un trastorn neurodegeneratiu d'evolució ràpida. El reconegut doctor va destacar per desenvolupar teràpies innovadores contra el càncer, i actualment treballava per a la farmacèutica AstraZeneca com a cap de recerca i desenvolupament del seu departament d’oncologia.

El metge català també havia estat al capdavant de l’Institut Memorial Sloan Kettering Cancer de Nova York entre el 2012 i el 2018, i el 2016 va rebre el XVIII Premi Internacional Catalunya.

Una vida dedicada a la investigació contra el càncer

Josep Baselga va néixer a Barcelona el 1959. Llicenciat en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona el 1982, va ser el president del Servei d'Oncologia Mèdica i director fundador del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) de Barcelona entre 1996 i 2010.

Del 2010 al 2012 va ser cap de la Divisió d'Hematologia / Oncologia, director associat del Centre de Càncer de l'Hospital General de Massachusetts a Boston i professor de Medicina a l'Escola de Medicina de Harvard. Des del 2013 fins al setembre del 2018 va ser el director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York. Baselga va dimitir després que unes investigacions de The New York Times fessin públic que havia omès en les seves investigacions el cobrament de milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques, com és obligatori als Estats Units. Baselga ho va atribuir a un ''lapsus de divulgació'' no intencionat.

Posteriorment, va fitxar pel departament d'oncologia d'AstraZeneca.

Referent internacional en la recerca de nous tractaments contra el càncer, sobretot de mama, es dedicà al desenvolupament de fàrmacs per al seu tractament i l'estudi de les estratègies per superar els mecanismes de resistència, esdevenint líder en el desenvolupament clínic de diversos agents nous.

Josep Basega, XVIII Premi Internacional Catalunya

El 22 de juliol del 2016, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va entregar-li el XVIII Premi Internacional Catalunya juntament amb els doctors Manel Esteller i Joan Massagué. 

Baselga Esteller Massagué Puigdemont premi internacional catalunya / ACN

Josep Baselga va rebre el XVIII Premi Internacional Catalunya juntament amb els doctors Manel Esteller i Joan Massagué. / ACN 

El Premi Internacional Catalunya, creat per la Generalitat de Catalunya el 1989, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.