Descansi en pau. El monjo benedictí Josep Massot i Muntaner ha mort als vuitanta anys durant la matinada d'aquest diumenge, ha anunciat l'Abadia de Montserrat. Va néixer el 1941 a Palma (Mallorca) i fou filòleg, historiador, assagista i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat des de l'any 1971. Feia 57 anys que era monjo i cinquanta que era sacerdot. El pare abat Manel Gasch presidirà el funeral el pròxim dimarts 26 d'abril a les 10.45 hores. "En fer-vos-ho saber, amb tristesa i plens d’esperança en Jesucrist ressuscitat, l’encomanem a les vostres pregàries".

Des de ben jove es va interessar pels estudis històrics i lingüístics, fins al punt que es va especialitzar en l'edat mitjana i en altres temes com la postguerra o la història de l'Església. Va arribar a impulsar treballs de recerca i homenatges sobre autors històrics de la cultura catalana, així com estudis filològics. També va escriure sovint a la premsa i a revistes especialitzades, com Serra d'Or. Membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, era conservador del fons de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fundador tant de la Societat Catalana de Llengua i Literatura i de la revista Randa. Va publicar un gran nombre d'obres.

Una trajectòria amb guardons importants

Per la seva trajectòria va rebre guardons tan importants com la Creu de Sant Jordi l'any 1996 o el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 2012. El 1989 va ser guardonat amb el Premi Francesc de Borja Moll dels Premis 31 de desembre de l'Obra Cultural Balear; el 1997, amb el Premi Nacional de Cultura Popular, concedit per la Generalitat; el 1994, amb el guardó Crítica Serra d'Or de Recerca en Humanitats; el 2018, amb la Medalla d'Honor de la Xarxa Vives d'Universitats; i el 2019, amb la Medalla d'Or de la comunitat autònoma de les Illes Balears. És doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (1999) i la Universitat de València (2016). Amb motiu del seu vuitantè aniversari, el 2021 es va publicar una miscel·lània en honor seu: El monjo, l'historiador i l'editor. Homenatge a Josep Massot i Muntaner (Publicacions de l'Abadia de Montserrat).

Es va llicenciar en Filologia romànica a la Universitat de Barcelona (UB) l'any 1963. Després va ampliar els seus estudis de filosofia i teologia a Alemanya, alhora que es va formar de forma clandestina als Estudis Universitaris Catalans de l'Institut d'Estudis Catalans. Entre el 1970 i el 1973 va donar classes a la UB i, a partir del 1973, va ser nomenat secretari de l'Associació internacional de Llengua i Literatura Catalanes. També va col·laborar amb la Gran Enciclopèdia Catalana i va dirigir el Diccionari de Literatura Catalana. L'any 1962 va ingressar a l'orde benedictí del Monestir de Montserrat. Va ser ordenat prevere el 1972 i des del 1971 és director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Va ser un dels monjos que va acompanyar la tancada d'intel·lectuals a Montserrat del 1970, el que es pot considerar l'origen de l'Assemblea de Catalunya.