Comença un nou cicle. El pare Manel Gasch i Hurios és el nou abat del monestir de Montserrat, després que la comunitat benedictina l'hagi escollit aquest dimecres, segons han confirmat en un comunicat.

Gasch és molt jove. Va néixer a Barcelona fa 51 anys, es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona el 1993 i el 1996 va ingressar al monestir, on va fer la professió monàstica el 5 de setembre de 1998 i la solemne el 3 de febrer del 2002. El 23 de juny de 2011 va ser ordenat sacerdot. 

Llicenciat en Dret i Teologia

Va començar la formació en teologia a Montserrat i va completar la llicència en Teologia a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma l'any 2005, en especialitat dogmàtica. Des d'aleshores és professor de teologia a l'Estudi Filosòfic i Teològic de Montserrat. També des de l'any 2005 i fins al 2010 va ser prefecte de l'Escolania de Montserrat. Actualment, des del 2011, era el majordom-administrador del monestir.

Després d'haver sortit escollit, el pare Gasch ja exerceix el govern del monestir, a l'espera de la benedicció abacial, que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria en una data encara no determinada de les pròximes setmanes. La seva elecció ha estat feta en una reunió capitular a la qual han assistit els monjos professos solemnes de la comunitat, presidits per l'abat president de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, el pare Guillermo Arboleda, que l'ha confirmat en el càrrec.

El Mil·lenari de la fundació del monestir

Gasch ha volgut agrair el servei de l'anterior abat, Josep M. Soler, "que al llarg de 21 anys ha guiat la nostra comunitat amb esperit de saviesa i generositat". Així, el nou abat de Montserrat ha manifestat que posa "el futur de la comunitat i d'aquest abadiat als peus de la Moreneta, juntament amb la terra de Catalunya, de la qual n'és la patrona". Alhora, Gasch ha recordat "la importància del ministeri d'intercessió de la comunitat monàstica de Montserrat a favor de l'Església i del món". 

Finalment, ha destacat "el repte de la celebració del pròxim Mil·lenari de la fundació del monestir, l'any 2025, com una oportunitat d'apropar Montserrat i la vida monàstica a la nostra societat actual". "Un Mil·lenari que ha de ser un punt de partida per al Montserrat del futur", ha afegit, abans de demanar que se'l tingui present en les pregàries en el nou servei abacial. La pregària d'avui dimecres ja serà presidida pel nou abat i es podrà seguir mitjançant Montserrat TV.

 

Imatge principal: El nou abat de Montserrat, Manel Gasch / Montserrat