300 soldats surten aquests dies de Melilla per dirigir-se a l'Iraq on, des del 2015, l'exèrcit espanyol es dedica a ensinistrar les forces de l'exèrcit iraquià. La nit del dilluns al dimarts ha sortit el primer grup de 72 soldats, sota el comandament del coronel Ángel Castilla, del Grup de Regulares de Melilla. Aquestes forces rellevaran als soldats espanyols que ja són a la zona i que es dediquen a instruir a les forces que en aquests moments estan combatent l'Estat Islàmic.

"Apoyo a Iraq"

Els soldats que marxen a l'Iraq porten un temps entrenant-se a la base Álvarez de Sotomayor a Viator (Almeria). La majoria dels efectius són del Grup de Regulares i se'ls complementa amb tropes del Regiment d'Infanteria Palma 47. Aquests soldats s'articulen amb forces portugueses i britàniques en la missió "Apoyo a Iraq". La seva base principal, la caserna Gran Capitán, és a la localitat de Besmayah, a 10 km de Bagdad. És previst que l'exèrcit espanyol instrueixi 9 brigades de l'exèrcit regular iraquià i a 3 dels peshmergues kurds. Però a Bagdad també hi ha destinats soldats de les forces especials espanyoles, que formen part de la missió internacional.

17 missions internacionals

En aquests moments l'exèrcit espanyol està involucrat en 17 missions internacionals. A més del contingent de l'Iraq també hi ha forces a Turquia, que mitjançant una bateria Patriot, amb 6 llançadores i 1 radar, intenten evitar bombardejos del Daesh sobre el territori turc, en el marc d'una operació coordinada per l'OTAN. També hi ha diverses unitats navals i aèries espanyoles que participen en la missió Eunavformed Sophia, per fer front a la crisi dels refugiats a la Mediterrània central i meridional. Espanya també té 20 militars desplegats a l'Afganistan, on col·laboren amb la missió Resolute Suport de l'OTAN, destinada a entrenar l'exèrcit afgà. Al Pròxim Orient, Espanya també té tropes al Líban, en el marc de l'operació FINUL, que tracta d'evitar enfrontaments entre les forces israelianes i els guerrillers de Hezbollah. I la marina i les forces aèries espanyoles col·laboren amb l'operació de l'OTAN Active Endeavour, destinada a evitar el terrorisme mitjançant la vigilància de la Mediterrània.

L'Àfrica, el principal destí

La regió on es concentren més missions militars espanyoles és l'Àfrica Subsahariana. Hi ha soldats espanyols a la República Centreafricana, on intenten evitar els enfrontaments entre cristians i musulmans. Aquest dispositiu es reforça amb un avió militar i un destacament de l'exèrcit de l'aire que des del Gabon se n'encarreguen de garantir el transport de material i personal a les forces militars destacades a Centràfrica. Hi ha instructors espanyols a Somàlia, que preparen els soldats locals a lluitar contra l'islamisme.

Soldats espanyols al Sahel

Els soldats espanyols també realitzen tasques d'assessorament a les forces armades de Malí, per ajudar-les a combatre la insurgència islamista al Nord del país (un destacament de l'exèrcit de l'aire amb base al Senegal col·labora amb ells). També hi ha instructors espanyols que col·laboren en la formació de l'exèrcit del Senegal, tant per fer front a l'islamisme, com per combatre la immigració il·legal. A Djibuti hi ha efectius hispans a la missió EUCAP Néstor, dedicada a ensinistrar les autoritats locals de l'Àfrica Oriental en el combat contra la pirateria; i hi ha una patrullera espanyola en aigües del golf d'Adén que combat la pirateria.

Missions fora de zones de guerra

Hi ha una missió de menor importància a Cap Verd, on els militars espanyols col·laboren amb la formació de l'Armada de l'arxipèlag. I, periòdicament, quatre caces espanyols es desplacen a Lituània per patrullar l'espai aeri d'Estònia, Letònia i Lituània, amb l'objectiu d'evitar incursions militars russes.