Prop d'un miler d'advocats s'han inscrit en un programa per fomentar l'ús del català en el món jurídic. Aquesta iniciativa, que forma part d'un conveni entre la conselleria de Justícia i el Consell de l'Advocacia, té per objectiu estendre l'ús del català a través de la presentació d'escrits en llengua catalana.

Els professionals que en exercici del servei del torn d'ofici presentin determinats escrits en català, com ara una demanda, un recurs o una contestació, rebran una compensació de 14 euros per actuació.

En un comunicat, el Consell de l'Advocacia confia que aquesta iniciativa contribueixi a potenciar l’ús del català als jutjats "davant l’alarmant davallada del seu ús a la Justícia experimentada en els darrers anys". "Segons dades del Departament de Justícia, l’any 2019 només un 8,5% de les sentències dictades a Catalunya van ser emeses en català, respecte al 12,2% de fa sis anys. La davallada de l’ús del català als jutjats és cada cop més preocupant d’ençà que el 2004 es va arribar a un màxim del 20% de sentències en català", ha alertat l'organ.

consell advocacia TUIT

Un dret contemplat a l'Estatut

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, María Eugènia Gay, ha destacat "el dret de la ciutadania a utilitzar el català com a llengua oficial a Catalunya, tal i com reconeix l'Estatut, tenint els poders públics l’obligació d’establir les mesures necessàries per garantir el compliment efectiu dels drets lingüístics de les persones davant les administracions públiques".

Per a Gay, "les ràtios de l’ús del català a la justícia ens assenyalen la necessitat de continuar incidint enèrgicament en la protecció i l’impuls de la llengua catalana, així com de dur a terme un exercici de responsabilitat col·lectiva per tal del millorar-les".

Per la seva banda, el president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Rogeli Montoliu i Casals ha alertat de "la situació crítica que viu avui el català en l’àmbit de l’administració de justícia, on el seu ús és absolutament residual, a diferència del que succeeix en altres àmbits". 

Montoliu ha afegit que “resulta imprescindible la modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial per protegir de manera efectiva els drets lingüístics dels catalans i de la resta de parlants de llengües cooficials, així com l’establiment del requisit de conèixer el català a tots els jutges, fiscals i a la resta de professionals de l’administració de justícia que exerceixin les seves funcions a Catalunya”.