Un fort estrèpit ha sorprès aquest dimecres els ciutadans de Gran Canària, principalment a la capital. L'origen d'aquest soroll encara és desconegut, però hi ha diverses teories sobre la taula. Les autoritats canàries apunten a una caiguda d'un meteorit com a possible causa de l'estrèpit, mentre que l'Institut Volcanològic de Canàries (Involcán) no ha precisat i ha assenyalat un impacte causat per un objecte que s'ha mogut a l'atmosfera en "velocitat supersònica". "L'anàlisi preliminar dels sismogrames evidència una forma compatible amb una N-wave produïda per l'impacte en el sòl d'una ona de xoc causada per un objecte, natural o artificial, movent-se en l'atmosfera a velocitat supersònica", ha detallat Involcán. 

A les 15.40, s'ha sentit un soroll similar a una explosió en diversos punts de Gran Canària que, a més a més, ha sacsejat finestres i persianes. La Xarxa Sísmica Canària ha registrat a les 16.35 hores "un senyal sísmic causat pel pas d'una potent onada acústica a través de l'illa" que ha generat confusió entre la població. De fet, el Centre Coordinador d'Emergències del 112 del Govern de Canàries ha rebut desenes de trucades alertant de la situació. "El 112 ha rebut prop de 40 crides des de diferents zones de Gran Canària comunicant que havien sentit un fort estrèpit. En cap d'elles s'ha notificat danys i tampoc s'han registrat incidents rellevants a l'illa que poguessin estar relacionats", ha confirmat. 

Les estacions sísmiques de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) també han registrat els fets, però el centre ha descartat ràpidament que es tractés d'un terratrèmol. "El gran estrèpit d'aquesta tarda a Gran Canària no ha estat produït per cap terratrèmol. A les nostres estacions sísmiques veiem el soroll d'alguna mena d'explosió desconeguda. El que veiem és so. Per tant, això s'escapa de les nostres competències", ha apuntat un dels seus sismòlegs, Itahiza Domínguez. 

Un meteorit, responsable de l'estrèpit a Gran Canària?

Els científics consultats pel Centre Coordinador d'Emergències del 112 del Govern de Canàries ha atribuït l'estrèpit a "una potent ona acústica que ha solcat el cel de Gran Canària". "Es descarta que hagi estat provocat per un avió de reacció, moviment sísmic o explosió per activitat o incendi". Així ho han confirmat en una piulada els serveis d'emergències de Canàries, que han precisat que "durant la tarda s'ha fet un seguiment permanent de la situació per part del govern, amb comunicació directa amb el president i el conseller, sense ser necessari activar cap dels plans d'emergència".

Per la seva part, el president del govern de Canàries, Ángel Víctor Torres Pérez, ha confirmat la informació i ha reafirmat la teoria d'un possible meteorit com a causa de l'estrèpit. "Les primeres investigacions apunten a un meteorit que ha sobrevolat les illes i que ha pogut impactar al mar del nord", ha escrit a les xarxes socials. "Calma i recorreu sempre a la informació oficial", ha afegit Torres.