Els efectes de la crisi climàtica es materialitzen a Catalunya amb una sequera "excepcional". El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), alerta "d'importants dèficits" de pluja i diu que la sequera és "excepcional" en algunes zones del territori. L'actual episodi de sequera s'intensifica per moments, sobretot en la meitat nord de Catalunya, on s'enregistren dèficits crítics pluviomètrics a curt, mitjà i llarg termini. Segons el servei, la sequera pot qualificar-se d'excepcional en zones del litoral i prelitoral central, va camí de ser-ho al nord-est del país, i s'intensifica a la Catalunya central, encara que la pluja de la darrera setmana ha permès millorar la situació a curt termini. A més, ha coincidit amb uns mesos de maig, juny i juliol excepcionalment càlids i sense precipitació destacada a les zones més afectades per la sequera.

L'esperança de la pluja

Només les tempestes dels darrers dies han afectat zones com l'Alt i Baix Penedès, oest de l'Anoia, Bages, Berguedà, nord d'Osona, Pallars Jussà i Solsonès, zones on els dèficits de precipitació començaven a ser preocupants i a afectar seriosament a l'estat de la vegetació. Mentre que el cas de la zona nord-est no es pot considerar que l'episodi no tingui precedents, ja que hi va haver una sequera molt semblant entre els anys 1973 i 1974, no es pot dir el mateix de la zona del Litoral i Prelitoral central, on l'episodi pel que fa a la seva intensitat, no té precedents durant els darrers 50 anys. En global, però, el moment de sequera actual no és, ara per ara, el de màxima durada de la sèrie 1970-2022, si bé mostra la màxima intensitat així com màxima extensió a la zona del Litoral i Prelitoral central, i a la zona nord-est del país. En aquestes dues zones, a més, venien de patir un episodi de sequera també força intens i de molta durada durant els anys 2015-2017, sobretot a la zona del Litoral i Prelitoral central, on aquest episodi previ sí que és el de major durada de la sèrie 1970-2022.

Més intensitat i durada de la sequera en algunes zones de Catalunya

El Meteocat destaca que a la zona del Litoral i Prelitoral central i del nord-est, les dades indiquen la intensitat i durada de les sequeres més intenses de les darreres dècades. A més, si bé s'observa que els períodes de sequera i pluvials tenien intensitats similars durant el segle passat. Al segle XXI, els episodis pluvials no són d'una magnitud comparable als episodis de sequera. Això indicaria que les sequeres van a més perquè baixen les acumulacions de pluja. Respecte a l'episodi de 2004-2008, el Meteocat apunta que llavors va ser molt més extensa i afectava gairebé tot el país, amb excepció del litoral de l'Ebre, Pirineu Occidental i nord-est. Ara, per contra, està molt circumscrita al litoral i prelitoral de la meitat nord, i en menor mesura al Prepirineu de Lleida.