Les onades de calor, la calor extrema i la falta de pluges està passant una factura forta a Catalunya. S'han començat a imposar mesures i aquestes han fet el salt també a les portades. Tot just aquest dimecres, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'estat d'emergència per sequera de l'aqüífer de Fluvià-Muga i a l'embassament de Riudecanyes. Aquesta declaració afecta un total de 24 municipis repartits entre l'Alt Empordà (22) i el Baix Camp (2). Samuel Reyes, director de l'ACA, ha remarcat que: "Després de trenta mesos de sequera, perquè plogui dos mesos no ha desaparegut aquest risc de sequera que tenim. Com sempre diem: és una marató, una carrera de fons". Es preveu que la mesura entri en vigor la setmana que ve, en el moment en què es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Per ara, l'estat d'emergència afecta un total de 26.000 habitants. 

I aquesta mesura ha passat també a les portades. En aquest sentit, La Vanguardia ho recull a la primera pàgina. "Decretats els primers estats d'emergència per sequera a Catalunya". També hi ha espai per a una sèrie de robatoris que hi ha hagut al cementiri de Montjuïc. "Profanades més de 160 tombes a Montjuïc per robar joies". I és clar, per la nova imputació de l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, que ha rebut una nova imputació. "La nova imputació penal a Trump trasbalsa els Estats Units". Malgrat tot, amb un període postelectoral intens, no hi ha marge per a la tranquil·litat, i el rotatiu recull també que "El PP veu una "provocació" al viatge privat de Sánchez al Marroc"; "L'ocupació bat un nou rècord, però anticipa un alentiment".

la vanguardia 3 agost

El Punt Avui també es fa ressò de la situació d'emergència climàtica a Catalunya. La fotoportada és per destacar que hi ha "Emergència seca". "El govern català eleva l'alerta i aplica restriccions a 24 municipis catalans". Espai també per a la nova acusació de Trump i l'atur, que repunta una mica a Catalunya al mes de juliol. A més, el diari també es fa ressò de la notícia que Catalunya ha rebut 7,9 milions de visitants des del gener. 

el punt avui 3 agost

Qui també dedica un petit espai a la portada a la situació de sequera és El Periódico. "Catalunya aplica per primera vegada l'alerta màxima per sequera". El titular principal, però, és pel fet que les platges reclamin una llei. "El sector exigeix més control després de 19 morts per ofegament a Catalunya". Finalment, l'Ara també dedica un espai a l'emergència per sequera: "Decretada l'emergència per la sequera en 22 municipis de l'Empordà". El titular principal, però, és per a Trump. "La democràcia dels EUA, en joc. El judici a Trump per conspiració posa a prova l'estat de dret nord-americà". Per altra banda, també destaca la proposta de Yolanda Díaz que demana que al "Congrés dels Diputats es pugui parlar català, basc i gallec". Un fet que també recull La Razón, entre altres temes. 

el periodico 3 agost

Què diuen la resta de diaris?

El País, per la seva banda, recull principalment la nova acusació de Trump. "Trump encara la causa més greu pel seu atac a la democràcia dels Estats Units"; "Les autonomies, dividides davant el nou finançament"; "La creació d'ocupació bat un nou rècord malgrat l'alentiment"; "El dilema de Felip VI davant la investidura més incerta"; "Extorsions sense empara judicial".

el pais 3 agost

 

Per altra banda, centrats en el període postelectoral, El Mundo també posa èmfasi en Sánchez. "Sánchez va ocultar a l'escorta a Lanzarote el seu pla fins hores abans i va aparèixer a Marroc"; "Yolanda Díaz maniobra per negociar la investidura sense supeditar-se als socialistes"; "L'atur baixa, però la destrucció d'ocupació s'acarnissa amb els professors"; "Cauen tres clans de la droga a la Cañada Real que feien servir nens com a vigilants".

el mundo 3 agost

L'ABC també està centrat en les accions de Sánchez durant aquests dies i ressalta en portada que: "El Polisario critica les vacances de Pedro Sánchez al Marroc"; "Trump repta el fiscal i es manté com a favorit dels republicans".

abc 3 agost

Finalment, La Razón destaca el bany de masses del Papa a Portugal: "Bany de multitud del papa"; "El mes de juliol tanca amb la menor creació d'ocupació de l'any"; "Rebel·lió contra el finançament a la carta perquè donin suport a Sánchez"; "Puigdemont avisa els socialistes que no hi haurà un xec en blanc"; "Díaz proposa l'uso oficial del català, el gallec i l'euskera al Congrés dels Diputats"; "La Justícia dels EUA manté el seu assetjament amb més imputacions para acorralar Trump".

la razon 3 agost

 

 

Imatge principal: natura morta / Unsplash